SCHIEDAM- De politierechter in Rotterdam gaat na of de 52-jarige M.J.H. uit Maassluis terecht is aangehouden in Schiedam nadat hij weigerde mee te werken aan een bloedtest. De test werd bevolen door een hulpofficier van justitie of een daartoe aangewezen politieambtenaar, nadat H. op zijn scooter was aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.
De aanhouding vond plaats op 6 augustus 2020 op de Nieuwe Damlaan in de wijk Nieuwland. Bij controle bleek ook dat H. geen geldig rijbewijs kon laten zien, omdat dit eerder al was ingevorderd door de autoriteiten.
De officier van justitie kan uw rijbewijs voor een bepaalde tijd innemen als u te veel alcohol heeft gedronken. Hoe lang dat duurt, hangt af van de situatie. Het kan gaan om een paar uur tot zeven maanden. U kunt bij de rechtbank een klaagschrift indienen om uw rijbewijs sneller terug te krijgen.
Het kost ongeveer 1,5 uur om één glas alcohol uit uw bloed te krijgen. Een glas bier, wijn of jenever bevat ongeveer 10 gram pure alcohol. Dat is een standaardglas. Als u meer drinkt, moet u de tijd per glas optellen om te weten hoe lang het duurt voordat u weer nuchter bent. Bijvoorbeeld, als u drie glazen wijn drinkt tussen 18.00 en 19.00 uur, dan is de alcohol pas rond 22.30 uur uit uw bloed.
Er is niets wat u kunt doen om sneller van de alcohol af te komen. Slapen, douchen, water, koffie of cola drinken helpt niet. U moet gewoon wachten tot uw lever de alcohol heeft afgebroken. Daarom is het beter om niet te veel te drinken als u nog moet rijden, werken of studeren. Ook met een beetje alcohol in uw bloed loopt u meer risico op een ongeluk, een boete of een slechte prestatie.
Als u dronken fietst, kan de politie uw rijbewijs niet afpakken, maar wel zeggen dat u niet mag autorijden. Als u dronken over straat loopt, kan de politie u ook geen rijbewijs afnemen, maar wel een boete geven voor openbare dronkenschap.