MAASSLUIS- Het gemeentebestuur van Maassluis is niet bereik aan te sluiten bij
het Schone Lucht Akkoord (SLA), ondanks dat de doelstelling van het SLA de gemeente zeer aanspreekt. Dat krijgt D66 te horen in antwoord op hun schriftelijke vragen. Met name de verplichting om een uitvoeringsplan op te stellen en de beperkte mogelijkheden om een substantiële bijdrage te leveren aan het verbeteren van de lokale luchtkwaliteit zijn voor voor burgemeester en wethouder de belangrijkste redenen om niet te tekenen voor het SLA.
Het Maassluise stadsbestuur is evenmin bereid om een uitvoeringsplan op te stellen, zoals in het SLA wordt gesteld, en meermaals de effecten van de maatregelen door te (Iaten) rekenen via de gezondheidsindicator die door het RIVM is ontwikkeld. Het opstellen van een uitvoeringsplan met een beperkt aantal maatregelen en het periodiek doorrekenen van de effecten hiervan vergt nogal wat ambtelijke capaciteit wat niet opweegt tegenover de verwachte effecten van deze maatregelen.
De eenmansfractie van GroenLinks (GL) in de Maassluise gemeenteraad is er eerder dit jaar ook niet in geslaagd het SLA door de gemeente te laten tekenen. Volgens Raoul Kleijwegt (GL) is het SLA noodzakelijk, omdat de luchtkwaliteit in Maassluis ‘zeer slecht’ zou zijn. Ton Luijendijk (VSP) en Dick Snoeck (VVD) vroegen voor die stelling om hard bewijs. Kleijwegt kwam niet verder dan het verwijzen naar waarnemingen door inwoners.
Minister Stientje van Veldhoven (D66) heeft in januari, samen met zesenveertig gemeenten en provincies, het SLA ondertekend. Het akkoord bevat een pakket aan maatregelen om de lucht in Nederland ‘schoner en gezonder’ te maken.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.