MAASSLUIS- De asielzoekers van het drijvend Azc in Maassluis drukken in de praktijk wel degelijk op het aanbod aan sociale huurwoningen in de eerste stad aan de Waterweg. Inmiddels zijn elf huurwoningen ingenomen door elf mannen vanaf de boot. Zoveel wordt duidelijk tijdens het actualiteitenhalfuur in de raadsvergadering van dinsdagavond, wanneer Leefbaar Maessluys verantwoordelijk wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) hierover bevraagd. Eerder werd die druk op de eigen woningmarkt door het Azc nog ontkend. Opvallend detail: de wethouder kwalificeert de boot voor het eerst ook als asielzoekerscentrum (Azc), waar tot dan toe altijd krampachtig over ‘opvang’ werd gesproken.
Leefbaar heeft zelf contact opgenomen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en te horen gekregen dat het zeer ongebruikelijk is dat woningen in een gemeente met een Azc aan de bewoners van het eigen Azc worden toegewezen. Leefbaar heeft begrepen van het COA dat dit alleen op nadrukkelijk verzoek van de betreffende gemeente gebeurt. Leefbaar-fractievoorzitter Garry Brouwer wil weten welke afspraken daarover zijn gemaakt met het COA, maar de wethouder ontwijkt die vraag tot tweemaal.
Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA): “In de raadinformatiebrief hebben wij bevestigd dat 11 van de 70 oorspronkelijke bewoners uiteindelijk in Maassluis een toekomst opbouwt, maar we hebben ieder jaar gewoon een taakstelling, dus of die 11 van onze boot komen of uit de aanvoer van een ander Azc, dat maakt daarmee geen enkel verschil met de hoeveelheid mensen die wij moeten plaatsen.”
Volgens de wethouder is de doorstroom vanaf het drijvend Azc alleen maar positief. Kuiper: “Wij zijn er hartstikke blij mee. Prima als die mensen aan Maassluis worden gekoppeld. Dan hebben we die inwoners in een woning zitten, in plaats van iemand die nog nooit een voet in Maassluis heeft gezet. Dat draagt bij aan de inburgering en integratie in deze stad.”
Brouwer: “Die taakstelling, daar staat dit los van. Het COA zegt; die 11 personen die worden niet zomaar aan Maassluis toegewezen. Het is gebruikelijk dat ze aan verschillende gemeentes worden toegewezen. Bij deze 11 heeft de gemeente dat zelf verzocht. Daar zijn afspraken over gemaakt. Dus u heeft destijds de gemeenteraad onjuist geïnformeerd en er zijn afspraken gemaakt, volgens het COA.”
Burgemeester Gregor Rensen (PvdA) vindt dat het actualiteitenhalfuur niet de plek is voor een debat en sluit het onderwerp af. De overige fracties horen het allemaal stilzwijgend aan.
Voor Leefbaar Maessluys is het een duidelijke zaak. Brouwer: “Op donderdag 16 december 2021 vond in deze gemeenteraad een vergadering plaats over de komst van immigrantenboot Lady Anne en Leefbaar Maessluys was toen net opgericht en nog niet vertegenwoordigd in deze zaal. We hebben ons toen wel publiekelijk in de discussie gemengd met een hele duidelijke stelling: werk niet mee aan dit asielwanbeleid van het kabinet, want massa-immigratie heeft een negatieve impact op onze cultuur, verzorgingsstaat en woningmarkt. En het CDA reageerde tijdens de raadsvergadering met de stelling dat dit een misverstand zou zijn, met name op het laatste punt, over de woningmarkt, en vroeg het college om een bevestiging. De wethouder heeft toen twee keer stellig bevestigd; dit zijn niet mensen, de mensen die wij hier gaan opvangen op de boot, die hier doorstromen naar een woning in Maassluis, maar begin dit jaar bleek uit stukken dat dit wel degelijk het geval is. Ook in de laatste raadsinformatiebrief van 30 juni staat dat weer. De vraag aan de wethouder of het college: Hoe kan dat? Wat is er dan in de tussentijd veranderd?”
Dit is dus omvolking! Dit is het echte doel. Naast de taakstelling en via een achterdeurtjes nog 11 in de woningvoorraad proppen. MET VOORRANG. Of komt iedereen zo snel aan een huis?
En de overige fracties horen het stilzwijgend aan. Gek hè, die lage opkomst bij de verkiezingen?
A-SOCIAAL!!!!!!!!