MAASSLUIS- Het invoeren van de afvalpas in Maassluis geeft de gemeente de mogelijkheid om de burger per aanbieding te laten betalen. Met die vrees keert Ton Luijendijk zich, namens de VSP, tegen het project. Verantwoordelijk wethouder Fred Voskamp (CDA) ontkent dat de afvalpas daarvoor wordt ingevoerd. De VSP wijst op groeiende weerstand in andere gemeentes in Nederland tegen het hele systeem.
Luijendijk: “Waarom zo halsstarrig vasthouden aan een ingeslagen weg?”
Voskamp: “We gaan dus niet bijhouden wat mensen in de container stoppen. Die afvalpas is puur om te voorkomen dat mensen van buitenaf toegang krijgen tot de ondegrondse containers en is niet bedoeld om voor te sorteren op eventuele diftar.” (Diftar is een systeem voor de inzameling van afval waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel en wat voor soort afval wordt aangeboden: Hoe meer restafval en ander slecht herbruikbaar afval een burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn).
Luijendijk (VSP): “Bent u op de hoogte van de ervaringen met dit systeem in andere gemeenten, bijvoorbeeld Arnhem, waar kort geleden de bevolking zich door middel van een referendum heeft uitgesproken dit systeem te beëindigen? Dit omdat de stad ernstig werd vervuild door naastgeplaatste afvalzakken. Ook was er sprake van ernstige vervuiling van het PMD afval. Waardoor dit niet meer bruikbaar was.”
Een raadsmeerderheid steunt de wethouder. Alleen de CU en VSP stemmen tegen de investering van 2,6 miljoen euro voor het aanpassen van de ondergrondse vuilcontainers.
Recent regenden het ook klachten over de afvalpas in buurgemeente Vlaardingen, nadat daar de afvalpas werd ingevoerd. Voskamp: “Het invoeren van de afvalpas zal in het begin echt wel wat onrust met zich mee kunnen brengen. Dus er zullen wat kinderziektes zijn.”
We gaan dus niets bijhouden? En toen kwam er een olifant met een heeeele lange snuit en die blies zo het verhaaltje uit. Ze leefden nog lang en gelukkig.
Ikke ook afvalpas , ikke 4 kilo afvallen pas ……………..
Onzinnig verhaaltje dat mensen uit een wijk afval gaan dumpen bij de ‘buren’. Kan mij voorstellen dat het gebeurd als het afvalpunt bij jou in de straat defect of overvol is, je naar een ander punt ga en je zooi alsnog netjes weggooit en niet naast de volle of defect afvalpunt. Iedereen betaald toch hetzelfde voor het huisvuil, dus wat maakt het uit waar jij je afval stort? Denk i.d.d. dat er binnen afzienbare tijd een olifantje langskomt.
dat is juist niet waar , ik heb zelf in een huis gewoont die tegenover een container stond .. je moet niet weten hoe vaak bedrijf auto’s snachts hun afval dumpen waar ze normaal voor moeten betalen.