MAASSLUIS- Ook in Maassluis zijn stappen gezet om het gebruik van fatbikes veiliger te maken. Tijdens een evenement in de stad, op initiatief van Jongerenwerk E25, heeft de politie aandacht besteed aan controles op fatbikes en scooters. Daarnaast wordt al gehandhaafd op opgevoerde exemplaren, met behulp van rollerbanken die de snelheid van bikes kunnen meten.
De gemeenteraad nam op 9 julide motie ‘Een fatbike is geen speelgoed’ aan, waarin werd opgeroepen tot strengere regels en betere handhaving. De fatbike, die officieel onder elektrische fietsen valt, leidt namelijk regelmatig tot gevaarlijke situaties. Vooral opgevoerde varianten, die harder dan 25 km/u kunnen rijden, vormen een risico.
Niet alleen lokaal, maar ook landelijk krijgt het probleem steeds meer aandacht. Zo is in september in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. De landelijke campagne ’t Kan hard gaan’ wijst bovendien op de gevaren van opgevoerde elektrische fietsen.
De gemeente blijft aandacht vragen voor handhaving en roept de politie op om naast fatbikes ook andere illegale voertuigen, zoals opgevoerde scooters en stepjes, aan te pakken.
Tja, die kinderen zijn relatief ongevaarlijke doelwitten voor de agenjjes. Witte bouwvakkersbusjes zijn vele malen gevaarlijker in het verkeer, maar ja, krijg oom agent dáár maar eens aan.
Ook al zijn ze ongevaarlijk voor agentjes, ze zijn voor het overige verkeer ongeleide gevaarlijke projectielen, waarvan de meeste volledig lak hebben aan verkeersregels en vaak geen rekening houden met langzaam verkeer.
Bezopen Polen in witte busjes zijn ongevaarlijk zeker Rob?
Tot nu toe meer ongemak van groepen veertigers op reesfietsen in debiele pakjes (je ziet ze gelukkig al minder) en van bejaarden op elektrische fietsen. Kinderen op dikke banden zie ik ook wel, maar die gedragen zich ten opzichte van de voorgaande twee doelgroepen erg fatsoenlijk.