SCHIEDAM- Architectuurhistoricus Geert Medema verzorgt vanmiddag een lezing over de architectuur van Jan Giudici (1746-1819) in Schiedam.
De bloeiperiode van de jeneverindustrie in Schiedam in de achttiende eeuw leidde tot een bijzonder ambitieus. bouwprogramma en een transformatie van de stad. Opdrachtgevers zochten daarvoor de best beschikbare architecten. Jan Giudici was in de regio rond Rotterdam onbetwist de belangrijkste ontwerper en hij bouwde veel in de stad. Hij bracht internationale allure op Schiedamse maat. Architectuurhistoricus Geert Medema gaat in op zijn Schiedamse oeuvre met bijzondere aandacht voor de Korenbeurs en de woonhuizen van belangrijke Schiedamse branders, zoals het Huis Nolet aan Lange Haven 65 en het woonhuis aan de Noordvest waar Herman Jansen is gevestigd.
Architectuurhistoricus Geert H. Medema (1977) promoveerde in 2008 aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar het stedelijk bouwbedrijf in de achttiende eeuw. Geert publiceerde in 2011 het boek Achter de façade van de Hollandse stad. Met dit boek brengt Geert de organisatie van de stedelijk bouwbedrijven en de verantwoordelijke bouwkundigen in beeld en beschrijft, geïllustreerd met talrijke oorspronkelijke bouwtekeningen, belangrijke architecturale, stedenbouwkundige en waterstaatkundige projecten uit de achttiende eeuw.
Jan Giudici 1746-1819
Carlo Giovanni Francesco Giudici, zoals hij volledig heette, werd geboren in Dolzago, een rond zijn geboorte circa 350 zielen tellend dorpje tussen Milaan en de ten noorden ervan gelegen meren Lago di Como en Lago di Lecco. Over de omstandigheden waarin hij opgroeide, of over zijn opleiding, weten we niets. Het verhaal wil dat hij rond 1770 uit Italië in Rotterdam aankwam, met niets méér aan bezittingen dan een plank met vier voorbeelden van pleisterwerk; dat was blijkbaar zijn portfolio als rondreizend stucwerker. Maar hij is vooral bekend geworden als architect. Al in 1774 nam Giudici deel aan een prijsvraag voor een nieuw stadhuis in Groningen. Ten tijde van de bouw van de ruïne op Huys ten Donck ontwierp Giudici tevens een schoorsteenmantel voor de eetzaal aldaar, dezelfde eetzaal waarvoor hij ook nog andere werkzaamheden uitvoerde. Daarnaast ontwierp hij een bed en twee penant spiegels (langwerpige spiegels tussen twee vensters, red.) voor het Rotterdamse stadhuis van Cornelis Groeninx van Zoelen. Het tot op heden wél bekende werk deed hij vooral in de navolgende jaren. In 1778 kreeg hij de opdracht om het interieur van de Rotterdamse St. Rosaliakerk te ontwerpen. Kort hierop volgde een project voor een nieuw stadhuis in Rotterdam. Zijn carrière nam vanaf 1784 een hoge vlucht toen hij in Rotterdam de opdracht kreeg om aan het Admiraliteitsgebouw te werken, terwijl hij vrijwel tegelijkertijd betrokken raakte bij bouwprojecten in Schiedam. De Rotterdamse opdracht leverde hem vanaf 1786 de positie van opzichter van de gebouwen en werken van de Admiraliteit op de Maze op. Deze prestigieuze baan wist hij halverwege de 1790-er jaren uit te breiden naar Zeeland. Vervolgens was hij samen met Abraham van der Hart een van de weinige architecten die onder Lodewijk Napoleon hun positie behielden. In Schiedam zijn het St. Jacobsgasthuis (het huidige Stedelijk Museum, 1786-1789) , het woonhuis voor Cornelis Nolet (Lange Haven 65, 1803-1804) en de Korenbeurs (Lange Haven 145, 1792) van Jan Giudici’s hand.
De lezing van Geert Medema in de Bibliotheek in de Korenbeurs is onderdeel van de progammering van het Jeneverfestival. Meer info over andere programma onderdelen kunt u lezen op de site van het jeneverfestival http://www.jeneverfestival.nl/programma.html
Zondag 11 juni 2017, 14.00 uur tot 15.00 uur
Locatie: Korenbeurs Schiedam