ROTTERDAM- Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de levenslange gevangenisstraf die de rechtbank in Rotterdam heeft opgelegd aan een 39-jarige man uit Oud-Alblas. Hij heeft op 4 mei vorig jaar een schoenmaker in Vlissingen vermoord en twee dagen later twee vrouwen op een zorgboerderij in Alblasserdam doodgeschoten. Bij die schietpartij raakten ook een jongen van 12 en een vrouw van 20 ernstig gewond. Het OM had 30 jaar cel en Tbs met dwangverpleging geëist.
De man is na zijn arrestatie uitvoerig psychisch onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC). Zij stelden vast dat hij aan verschillende stoornissen lijdt. Het OM wilde daarom dat hij naast een lange celstraf ook Tbs met dwangverpleging zou krijgen, zodat er controle zou zijn over zijn behandeling en zijn vrijheden. Dit advies werd ook gegeven door de deskundigen van het PBC die de man hebben geobserveerd en getest. De rechtbank heeft echter in het vonnis uitgelegd waarom zo’n combinatievonnis niet mogelijk is, zonder deskundigen hierover te raadplegen. Ook hebben de officieren van justitie, de advocaten van de verdachte en de slachtoffers en nabestaanden hier niets over kunnen zeggen. Hetzelfde geldt voor het oordeel van de rechtbank over de toerekeningsvatbaarheid van de man. Daarom gaat het Openbaar Ministerie in hoger beroep.
Het OM realiseert zich heel goed dat het aanvechten van de levenslange straf betekent dat de zaak opnieuw voor de rechter moet komen en dat dit heel zwaar is voor alle slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Vlissingen en Alblasserdam. Dit aspect is dan ook zeker meegenomen in de beslissing om wel of niet hoger beroep in te stellen.
Zo’n malloot kost de belastingbetaler weer een vermogen. Voor een kwartje doet hij het nooit meer.