WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

LAPPEN GROND BEDRIJVENTERREINEN SCHIEDAM VOOR 99 JAAR IN ERFPACHT

SCHIEDAM- Om de bedrijventerreinen Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder in Schiedam te moderniseren wil de gemeente een aantal percelen aan de Strickledeweg en in de Hoopstraat in erfpacht uitgeven aan Goudhoed B.V., een ontwikkelaar van bedrijfsruimtes. Deze percelen omvatten de adressen Strickledeweg 115-121 (oneven nummers), Strickledeweg 127 en 129, en een gedeelte van Strickledeweg 113.

De erfpachtperiode bedraagt 99 jaar, waarbij de erfpachter dient te voldoen aan de algemene erfpachtvoorwaarden van de gemeente. Het doel van deze uitgifte is tweeledig: ten eerste wil men meer ondernemers aantrekken naar dit gebied, en ten tweede beoogt men de bedrijvigheid in de polder te stimuleren.

Techno Chemie Schiedam B.V. – een bedrijf gespecialiseerd in reinigings- en onderhoudsproducten – heeft een erfpachtrecht op een stuk grond aan de Kommiezenlaan, waar het een opslagruimte heeft. De onderneming wil graag meer grond in erfpacht van de gemeente, om daar parkeerplaatsen te maken voor haar klanten en personeel. De gemeente is bezig met een herverkaveling van het gebied, waardoor binnenkort een gedeelte van het perceel I 4352 vrijkomt. Techno Chemie wil dit gedeelte in erfpacht erbij.

Sinds 2017 is het in Schiedam ook mogelijk voor bedrijven in het noordelijk deel – het hele gebied boven de A20 – mogelijk de voormalige erfpachtgrond in eigendom te verwerven. Hieraan worden wel voorwaarden gesteld. Deze hebben betrekking op de vermeende toegevoegde waarde van het bedrijf voor het terrein (zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam. En hoe de toekomstbestendigheid van het ruimtegebruik en vastgoed worden geregeld.

Maar wat houdt erfpacht nu precies in? Het is het recht om een stuk grond te houden of te gebruiken dat eigendom is van een ander. In dit geval blijft de gemeente meestal eigenaar van het betreffende stukje aarde, terwijl de erfpachter een vergoeding betaalt voor het gebruik ervan. Deze vergoeding wordt ook wel canon genoemd. De hoogte van de canon wordt bepaald door twee factoren: de waarde van de grond en de rente die de verpachter rekent. Gemeenten hanteren verschillende erfpachtbedragen, afhankelijk van het bouwvolume, de bestemming en de locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *