MAASSLUIS- Leefbaar Maessluys wil weten of het college kan beloven dat alleen methodes die bewezen werken worden gebruikt om jeugdcriminaliteit te bestrijden. Op 7 november is door de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen die het college verzoekt om zich in te zetten voor de preventie van criminaliteit onder jongeren. De motie gaat uit van samenwerking met de politie om voorlichting te geven aan docenten, zodat scholen een betere signalerende en preventieve rol kunnen vervullen. Daarnaast wordt afgestemd met schoolbesturen om te bepalen hoe dit het beste kan worden ingevuld, met een focus op jongeren vanaf groep 7 tot en met het examenjaar van de middelbare school.
Vorige maand vond een informatieavond plaats over het programma Leerling-Alert, waarbij zowel de burgemeester als de wethouder aanwezig waren. Dit programma is bedoeld om docenten te ondersteunen in hun preventieve rol.
Leefbaar Maessluys heeft het college gevraagd om schriftelijk antwoord te geven op een aantal vragen over het programma Leerling-Alert. Ze willen weten waarom het college in dit programma wil investeren, wat de kosten zijn en of het een bewezen effectieve methode is. Ook vragen ze of het college bekend is met het Landelijk Kwaliteitskader Effectieve Jeugdinterventies en of alleen bewezen effectieve interventies worden ingezet. Daarnaast willen ze weten wat het college gaat doen met de informatie dat niet-wetenschappelijk bewezen interventies schadelijk kunnen zijn. Tot slot vragen ze of alleen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam betrokken worden bij het beleid tegen jeugdcriminaliteit. Als dit niet mogelijk is, willen ze een uitleg.
Alweer dweilen met de kraan open.