WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KNRM HOEK VAN HOLLAND DEELT KERSTSTOLLEN UIT BIJ SCHEPEN VOOR DE KUST

HOEK VAN HOLLAND- De KNRM in Hoek van Holland heeft dit weekend weer kerstbroden uitgedeeld waarbij diverse schepen zijn bezocht voor de kust. Samen met KNRM Ter Heijde zijn de zeelieden verrast die deze kerst niet bij hun dierbaren kunnen zijn

De bemanningsleden van deze schepen zijn vaak weken, zo niet maanden van huis. Zo mogelijk ook tijdens deze feestdagen. Om ze een hart onder de riem te steken bezorgen de vrijwilligers van de KNRM kerstbroden en kleurplaten gemaakt door kinderen van de basisscholen in Hoek van Holland.

De kerststol is een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Het is een typisch West-Europees gerecht met een katholieke oorsprong (net als Sinterklaas, Zwarte Piet en de kerstboom) vanuit de kerstening, dat vaak wordt gegeten tijdens het kerstontbijt of de kerstbrunch, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? De kerststol kwam pas in de 17e eeuw naar Nederland, waar hij al snel populair werd. De vorm van de stol zou een ingebakerd kindje Jezus voorstellen, en de poedersuiker de witte doeken waarin hij gewikkeld was. De amandelspijs werd later toegevoegd als extra lekkernij.

De oorsprong van de kerststol ligt waarschijnlijk in Duitsland, waar de Germanen al eeuwen geleden offerbroden bakten om de goden gunstig te stemmen voor de vruchtbaarheid van het land en het vee. Deze broden, klobebrot genoemd, waren rijkelijk gevuld met honing en gedroogde vruchten en hadden een symbolische betekenis.
In de 15e eeuw werden in Duitsland de eerste kerststollen gemaakt, die oorspronkelijk alleen bestonden uit bloem, water en gist. Dit kwam omdat er tijdens de Adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, geen boter of andere luxe ingrediënten mochten worden gebruikt. De stollen waren dus nogal smakeloos en droog. Dit veranderde toen een bakker uit Dresden, Heinrich Drasdow, in 1457 toestemming kreeg van de Paus om toch boter, rozijnen en suiker toe te voegen aan zijn stollen. Zo ontstonden de Weihnachtsstollen of Christstollen, die veel lekkerder en rijker waren dan de oude stollen.

Een andere traditie die met de kerststol te maken heeft, is het bewaren van een stukje stol tot Driekoningen op 6 januari. Dit zou geluk brengen voor het nieuwe jaar. Sommige mensen verstoppen ook een boon of een munt in de stol, en wie die vindt mag zich koning of koningin noemen voor een dag. De kerststol is dus niet alleen een heerlijk brood, maar ook een symbool van hoop en vreugde.

Eén gedachte over “KNRM HOEK VAN HOLLAND DEELT KERSTSTOLLEN UIT BIJ SCHEPEN VOOR DE KUST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *