WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KLIMAATKLETSPRAAT ROND SPORTHAL-ZUID SCHIEDAM

SCHIEDAM- De sporthal in de Dirk Durrerstraat te Schiedam-Gorzen ondergaat een grondige verbouwing. Volgens de gemeente is de aanpak hoogstnoodzakelijk, omdat het gebouw uit 1985 ‘een hoge CO₂-uitstoot heeft’. De hal wordt volledig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. Hiermee wordt de zogenaamd zorgelijke ‘CO₂-uitstoot’ met 100% verminderd.

De aanpak van de sporthal maakt deel uit van het Meerjarenperspectief Vastgoed (MPV) van de gemeente Schiedam. In het MPV staat voor 2024 een investering gepland voor de vervanging van de vloerafwerking van de sporthal. Dit biedt een kans om ook de vloerisolatie en de verwarmingsinstallatie aan te pakken. Daarnaast wordt ook het dak vervangen en geïsoleerd. De huidige gasketel wordt vervangen door een warmtepomp, die gebruik maakt van de warmte uit de bodem. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst, die de elektriciteit voor de warmtepomp en de verlichting moet leveren.

De sporthal heeft nu nog een G-label, het laagste energielabel dat een gebouw kan hebben. Volgens het rapport van Parkstad Inspecties heeft de sporthal slechte isolatiewaarden voor de gevel, de vloer en het dak. Door de geplande maatregelen wordt het energielabel van de sporthal verhoogd naar een A-label, het hoogste energielabel. Dit betekent dat het gebouw zeer energiezuinig is en zogenaamd ‘geen CO₂-uitstoot’ meer heeft.

De verbouwing van de sporthal zou bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Schiedam en de regio Rotterdam. Schiedam wil in 2030 49% minder CO₂-uitstoot hebben dan in 1990. De regio Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Door de sporthal te verbouwen, wordt een stap gezet in het verminderen van de vermeende problematische CO₂-uitstoot van het gemeentelijk vastgoed. De sporthal wordt zo een voorbeeld van ‘duurzaam bouwen en beheren’ voor andere gebouwen in de stad.

Er heerst een algemeen beeld in de media en politiek dat CO₂ een schadelijke stof is. Dit is echter niet waar. De stijging van de CO₂-concentratie heeft juist gezorgd voor een groenere planeet. Het heeft ook een positief effect gehad op de landbouwproductie per hectare. De huidige klimaatdoelstellingen zijn gericht op het beïnvloeden van de al eeuwen durende klimaatverandering. De huidige klimaatplannen zullen de Nederlandse belastingbetalers meer dan 1.000 miljard euro kosten voor een mogelijke wereldwijde temperatuurverlaging van ongeveer 0,0007 graden Celsius in 2100. Critici pleiten eerder voor het verhogen van de dijken (kustbescherming), het beheren van de rivieren en het ontwikkelen van gewassen.

Meer weten over klimaatverandering: omvang, oorzaken en gevolgen? Klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *