VLAARDINGEN- Er zal in Vlaardingen altijd een kleine groep verkeersdeelnemers blijven die zich niets aantrekt van de geldende verkeersregels en voor overlast zal blijven zorgen. Het nemen van verkeersmaatregelen vormt daarom geen garantie voor het totaal voorkomen van snelheids- en geluidsoverlast, zo denkt het stadsbestuur. Ondertussen wordt in overleg met de politie bekeken of extra flitspalen in de stad mogelijk zijn. De bevoegdheid voor het plaatsen van flitspalen ligt bij het Openbaar Ministerie.
Vanuit het Actieplan Geluid en het Actieplan Mobiliteit zijn in Vlaardingen de afgelopen jaren maatregelen getroffen en investeringen gedaan om de verkeersveiligheid op wegen te verbeteren, de snelheid te verlagen en de geluidhinder terug te dringen. Zo is er op diverse wegen geluidsreducerend asfalt gerealiseerd en staat dat voor andere wegen nog in de planning en is de snelheid op diverse wegen verlaagd naar 30km/h. Ook wordt er ingezet op bewustwording. Op basis van klachten van de bewoners worden snelheidsinformatiedisplays (zogenaamde ‘smileys’) geplaatst op wegen waar overlast wordt ervaren. Deze verplaatsbare displays herinneren de automobilisten aan hun snelheid en verzamelen snelheidsdata. Daarnaast voert de gemeente gedetailleerde snelheidsmetingen uit met wegkantradars. Als uit data naar voren komt dat op een weg te hard wordt gereden, vraagt de gemeente aan de politie om te handhaven. Zo heeft de politie de afgelopen tijd meerdere handhavingsacties uitgevoerd en zal dit, zolang de capaciteit het toelaat, blijven doen uitvoeren.
Kleine groep? Laat me niet lachen. Zo lang de gemeente niet op de proppen komt met schokdempervernietigende verkeersdrempels en roodlicht/snelheidscamera’s op íeder stoplicht blijft fietsen of oversteken in deze stad een hachelijke bezigheid. Op de Westlandseweg is fietsen sinds die belachelijk brede verkeersheuvels er liggen ook een heel avontuur. Dat de opdrachtgever hiervoor niet is ontslagen of opgesloten is onvoorstelbaar.