WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KLAD IN ROTTERDAMSE AANPAK CRIMINEEL VERMOGEN

ROTTERDAM- Tegen de wens van de gemeenteraad in, heeft de politie in Rotterdam vorig jaar minder acties ondernomen tegen crimineel vermogen dan in het voorgaande jaar. Deze afname is het gevolg van verschuivende prioriteiten binnen de politie. Ondanks deze tegenvaller, heeft de gemeenteraad de motie ‘Alle hens aan dek’ aangenomen. Dit initiatief, ingediend door Leefbaar Rotterdam, Forum voor Democratie en de VVD, benadrukt de noodzaak om de aanpak van crimineel vermogen te intensiveren en de bezorgdheid hierover te delen met relevante partners. Crimineel vermogen ondermijnt de economie en misdaad mag niet lonen, een standpunt dat door de raad krachtig wordt ondersteund.

Ondanks de verminderde aantallen acties, met 5 Victor-acties, één Vigor-actie en 65 verkeersacties, blijft de focus op het signaleren en in beslag nemen van onverklaarbaar bezit. De complexe financiële constructies van criminele organisaties maken het traceren van illegale geldstromen moeilijk, maar in RIEC-verband wordt gewerkt aan het ontwrichten van deze stromen en het opwerpen van barrières tegen crimineel financieel gewin.

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) is er een algemene consensus over het belang van extra aandacht en inzet, maar is het op korte termijn niet mogelijk om extra personeel in te zetten. Wel wordt er anders ingezet op bestaande overleggen en samenwerkingen, om strafrechtelijke en bestuursrechtelijke mogelijkheden tot het identificeren en afpakken van crimineel vermogen te standaardiseren.

Het afpakken van crimineel vermogen alleen is, volgens de burgemeester, niet voldoende om de onveiligheidsgevoelens van Rotterdammers weg te nemen. Dit zou vragen om een diversiteit aan (preventieve) maatregelen en tijd. De wijkraden spelen hierbij een cruciale rol; zij worden aangemoedigd om misstanden en overlast te melden en helpen bij het vergroten van het veiligheidsgevoel in de stad.

De wijkraden zijn uitgenodigd om vier keer per jaar een veiligheidsbijeenkomst te organiseren en jaarlijks een veiligheidsschouw te houden, met de politie als genodigde. Aboutaleb: ‘Deze initiatieven zorgen ervoor dat de kennis van de wijkraden bij de gemeente en de politie terechtkomt, waardoor gezamenlijk verschillende aspecten van onveiligheid kunnen worden aangepakt.’

Aboutaleb: ‘Door middel van gezamenlijke inspanningen kunnen verschillende aspecten van onveiligheid worden aangepakt. Incidenten met excessief geweld hebben grote impact op de omwonenden, vooral in buurten waar meerdere incidenten kort na elkaar plaatsvinden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *