SCHIEDAM– De raadscommissie van Schiedam zal op 4 maart het onderzoek bespreken over de hulp aan het mishandeld pleegmeisje uit Vlaardingen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV).
De fracties Wilton en de PvdA hebben verzocht dit onderwerp op de agenda te zetten. Zij willen ingaan op de uitkomsten van het onderzoek en de gevolgen van beleid dat niet goed heeft gefunctioneerd. Daarbij ligt de nadruk op de risico’s voor kwetsbare kinderen in Schiedam.
Naast dit onderzoek staat ook het rapport van de Deskundigencommissie over de Hervormingsagenda Jeugd, genaamd Groeipijn, op de agenda. De fracties hopen dat de wethouder hierop zal ingaan en inzicht geeft in de mogelijke gevolgen.
Breed onderzoek onderzoek naar de beleidsmatige versnippering om te bezuinigen (Jeugdwet) en het te verwachten resultaat van de jeugdhulpverlening in het algemeen, is er al lang: In Amsterdam heeft in opdracht van burgemeester Halsema oud kinderrechte Corinne Dettmeijer breed onderzoek verricht dat eenvoudig vrij is te downloaden, ondermeer op de website van de Raad voor de Kinderbescherming.
De buitenspel geplaatste ene ouder (dat is standaard, zoals een bepaalde juriste van Vlaardingen al te goed weet), bleek de verstandigste en had het best bijgehouden dossier. De ‘professionals’ bleken ook wat dat betreft knoeiers, maar wat wil je ook als uitgeknepen sectoren na de bezuinigingswetjes van 2015?
https://openresearch.amsterdam/nl/page/75853/rapport-onmacht
https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2023/04/13/georganiseerde-onmacht
https://jeugdplatformamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/04/rapport_onmacht_1.pdf