VLAARDINGEN- Op 25 januari organiseert Natuurlijk Delfland een informatieavond over de paddentrek, door de lockdown met avondklok zal dit via zoom plaatsvinden. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en zal tot circa 21.00 uur duren. Vraag een zoomcode aan via natuurlijkdelfland@knnv.nl
De volgende vragen zullen worden beantwoord:
Wat is de paddentrek? Wanneer vindt de paddentrek plaats? Waarom en hoe helpen wij de padden? Wat zijn de ervaringen en resultaten in de eerdere jaren? En uiteraard worden vragen besproken. En de vraag: wie wil de padden tijdens de trek helpen overzetten?
Er zijn overzetlocaties in Delfgauw, Delft, Hoek van Holland, Leidschenveen, Maasland, Maasluis, Monster, Nootdorp, Pijnacker, Vlaardingen en Ypenburg.
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt ook af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n zes weken.
Als paddenoverzetter vraagt de organisatie u om één vaste avond van de week beschikbaar te zijn in de periode van half februari tot half april. Per avond gaat u ongeveer drie à vier uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast is de vraag om zowel de dode als levende dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Er worden reflecterend hesje ter beschikking gesteld en informatie folders om uit te delen aan passanten.
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur.
Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vormgegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij u in de buurt.
Elk jaar kent een groot thema. In 2021 is het thema Zaaien en maaien.
Ieder seizoen staat één plant of dier centraal om aandacht aan het thema te geven.
Natuurlijk Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.
Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, Rijswijk en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag).
Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.
Natuurlijk Delfland beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar u rust, ruimte en inspiratie vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats Thijsseweg 11 is het 10 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.
Er zijn niet zoveel padden met een computer. Door de avondklok kunnen ze nu wél veilig oversteken.