WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

INDIËHERDENKING BIJ VLAGGENPARADE ROTTERDAM

ROTTERDAM- In Rotterdam wordt morgen het echte einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het Indisch Straatsieraad op de Boompjes, bij de Vlaggenparade. De ceremonie start om 11.00 uur.

Elk jaar wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei, maar in Azië duurde die oorlog nog maanden langer, tot Japan op 15 augustus 1945 zich overgaf. In het voormalige Nederlands-Indië kwamen honderdduizenden burgers, zeelieden en militairen om het leven.

Het Indisch Straatsieraad is een klein monument van rood en groen terrazzo. Het heeft een ovaal foto-embleem van email met de woorden ‘Gedenken & Erkennen’ en ‘Herkenning & Troost’. Het is een monument om de slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië te herdenken en een plek om de verhalen van de overlevenden te vertellen, om ze door te geven aan de volgende generaties. Het monument is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Han Goan Lim en werd onthuld in 2015.

Morgen zijn bij het monument onder andere toespraken van wethouder Vincent Karremans (VVD) en de Rotterdamse presentatrice met Indische roots Jet Sol, naast de gebruikelijke momenten (vlag hijsen, signaal taptoe, 2 minuten stilte en kranslegging). Jordan Roy verzorgt de muzikale omlijsting. Tot en met 15 augustus zijn er banieren met foto’s van families die een herinnering hebben aan Nederlands-Indië te zien. Via een QR-code kunt u de verhalen achter de foto’s lezen.

In 1945 voerde de Amerikaanse luchtmacht twee atoombomaanvallen uit op Japan. Hiroshima, een havenstad, werd op 6 augustus getroffen en Nagasaki, een andere stad, op 9 augustus. Het Japans Keizerrijk gaf zich kort daarna zonder voorwaarden over. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook werden de Aziatische landen die Japan had bezet tijdens de oorlog onafhankelijk door de overgave van Japan.

Eén gedachte over “INDIËHERDENKING BIJ VLAGGENPARADE ROTTERDAM

  1. De bezetting van Indonesië heeft 350 jaar geduurd en eindigde na veel terreuracties door Nederlanders gepleegd pas in december 1949. Die vier jaar dat Japan de boel bezette zullen best erg zijn geweest, vooral voor de Nederlandse bezetter en hun collaborateurs, maar was waarschijnlijk kinderspel vergeleken met die 350 jaar leed onder Nederlandse bezetting.
    Dit soort herdenkingen zijn een regelrechte belediging voor de autochtone Indonesische bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *