WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

INBESTEDING RET NU OOK ZWART OP WIT

ROTTERDAM- De RET, het openbaarvervoerbedrijf in de regio Rotterdam, zal niet meer aanbesteed worden aan externe partijen, maar in eigen beheer blijven. Dat is het gevolg van het plan Cor Lamers, dat een toekomstvisie voor de RET schetst. Dit plan heeft ook gevolgen voor de financiële risico’s en het eigen vermogen van de RET, die anders worden berekend dan in 2016, toen er nog van een aanbesteding werd uitgegaan. In 2024 zal de RET samen met de gemeente Rotterdam de huidige financiële situatie en de solvabiliteitsratio evalueren. De gemeenteraad is hierover vandaag geïnformeerd.

Het plan Lamers heeft ook financiële consequenties voor de RET, die anders worden beoordeeld dan in 2016, toen er nog werd uitgegaan van een mogelijke aanbesteding van de RET. Een aanbesteding is een proces waarbij een opdrachtgever, zoals de gemeente Rotterdam, een opdracht in de markt zet en verschillende partijen, zoals andere vervoerbedrijven, daarop kunnen bieden. De partij die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, krijgt de opdracht. Bij een aanbesteding moet de RET rekening houden met meer bedrijfsvoeringrisico’s en meer eigen vermogen hebben om te kunnen concurreren met andere partijen.

Een inbesteding is een proces waarbij een opdrachtgever, zoals de gemeente Rotterdam, de opdracht zelf uitvoert of laat uitvoeren door een organisatie die onder zijn directe zeggenschap valt, zoals de RET. Bij een inbesteding hoeft de RET minder bedrijfsvoeringrisico’s en minder eigen vermogen te hebben, omdat er geen concurrentie is met andere partijen. Wel moet de RET voldoen aan de kaders en doelstellingen die de gemeente Rotterdam stelt voor het openbaar vervoer.

Een belangrijke financiële indicator voor de RET is de solvabiliteitsratio. Dit is een maatstaf voor de financiële gezondheid van een bedrijf, die laat zien in hoeverre het bedrijf zijn schulden kan afbetalen met zijn eigen vermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van een bedrijf. Hoe hoger de solvabiliteitsratio, hoe beter het bedrijf in staat is om zijn schulden af te lossen en hoe minder afhankelijk het is van externe financiering. Het solvabiliteitsratio van de RET in 2016 was gebaseerd op de aanname dat er een aanbesteding zou plaatsvinden voor de RET. In dat geval zou de RET een hoger eigen vermogen nodig hebben om te kunnen bieden op de opdracht. Het solvabiliteitsratio van de RET in 2016 was 25%.

Nu er geen aanbesteding, maar een inbesteding plaatsvindt voor de RET, verandert de berekening van het solvabiliteitsratio. De RET heeft minder eigen vermogen nodig om de opdracht uit te voeren, maar moet wel voldoen aan de eisen van de gemeente Rotterdam. Later dit jaar zal de RET samen met de gemeente Rotterdam de huidige financiële situatie en het solvabiliteitsratio evalueren. De gemeenteraad zal hierover geïnformeerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *