WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘VLAARDINGEN HOOGSTE CONCENTRATIE FIJNSTOF MET JAARWISSELING’

VLAARDINGEN- De hoogste concentratie fijnstof tijdens de laatste jaarwisseling is gemeten in Vlaardingen (850 microgram per kubieke meter lucht). Deze waarde is gemeten bij het meetstation luchtkwaliteit aan de Floris de Vijfdelaan. Een jaar eerder was de hoogst gemeten concentratie 855 in Den Haag. Door de hoge windsnelheden dit jaar daalden de concentraties snel naar de waarden van voor het vuurwerk. Dat alles zou blijken uit een publicatie van het RIVM *. De publicatie wordt door burgemeester Bert Wijbenga (VVD) nu gedeeld met de gemeenteraad.

De uitstoot van fijnstof door het afsteken van vuurwerk in Nederland was in de periode 2010-2020 stabiel. Tijdens de jaarwisselingen van 2021 en 2022 waren de pieken in de fijnstofconcentraties in de steden beduidend lager dan in de jaren daarvoor.

Omdat vuurwerk slechts eenmaal per jaar wordt afgestoken is de bijdrage aan het jaartotaal van fijnstofemissie gering. Toch neemt het relatieve aandeel aan fijnstofemissies toe. In 1990 was de bijdrage aan fijnstofemissies nog ongeveer 0,6%, in 2020 was de bijdrage bijna 7%. Dit zou komen doordat de hoeveelheid afgestoken consumentenvuurwerk sinds 1990 is toegenomen. Daarnaast zijn de fijnstofemissies van belangrijke bronnen als verkeer en industrie afgenomen, waardoor het totaal van fijnstofemissies afnam. ‘Als gevolg van het vuurwerkverbod lijkt de emissie in de jaren 2021 en 2022 weer afgenomen’, beweert de burgemeester.

De EU heeft grenswaarden voor fijnstof vastgelegd. Over een heel jaar gemeten mag er gemiddeld niet meer fijnstof in de lucht zitten dan 40 microgram per kubieke meter. Volgens het RIVM kan een verhoogde concentratie van fijnstof in de lucht leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.*

Consumentenvuurwerk zou ook nog een aanzienlijke bijdrage leveren aan de totale metaalemissies naar de
lucht. Voor barium en strontium is dit vrijwel 100%. Voor koper en antimoon ligt dit percentage rond de
30%. Overigens gaat ‘slechts’ 10% van de metalenemissie van het vuurwerk de lucht in. Het overige
90% verdwijnt in het riool, in de bodem of wordt opgeruimd, aldus Wijbenga richting de gemeenteraad.


* Het RIVM wordt, onder aanvoering van veearts Jaap van Dissel, door critici beschouwd als notoir onbetrouwbaar.

Eén gedachte over “‘VLAARDINGEN HOOGSTE CONCENTRATIE FIJNSTOF MET JAARWISSELING’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *