VLAARDINGEN- Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verzet zich tegen de plannen van de Stadsgehoorzaal Vlaardingen om commerciële activiteiten met vrijwilligers te organiseren. Onder Vlaardingse horecaondernemers die zijn aangesloten bij KHN leeft de angst dat er een tweede Kroepoek-situatie ontstaat.
Een gesubsidieerde culturele instelling mag geen commerciële activiteiten ontplooien, maar de Kroepoekfabriek organiseert al jaren commerciële feesten en concurreert daarom oneerlijk met de Vlaardingse horeca, vindt KHN. Deze situatie is regelmatig bij de gemeente aangekaart, maar dit zou altijd zijn weggewuifd als futiliteit.
In het plan van aanpak van de stadsgehoorzaal wordt de indruk gewekt dat een zelfde situatie ontstaat als bij de Kroepoekfabriek. De Stadsgehoorzaal kondigt honderd evenementen aan waarbij wordt gewerkt met honderd vrijwilligers. Bovendien zijn er plannen voor een Grand Café en zalenverhuur.
KHN zegt dat zij in januari, samen met wethouder Ruud de Vries, al hebben vastgesteld dat de Kroepoekfabriek zich niet aan de landelijke wet- en regelgeving houdt, maar in plaats van het stopzetten van de activiteiten is de vergunning aangepast naar de ontstane situatie. De wereld op z’n kop, oordeelt KHN.
Per april mag de Kroepoekfabriek dus wél commerciële feesten geven en is het een ‘legale’ concurrent van de Vlaardingse horeca geworden. Bij commerciële horeca hoort ook commerciële wetgeving, merkt KHN op. ‘Dit houdt in dat tijdens commerciële feesten niet gewerkt mag worden met vrijwilligers. Op dit punt is de Kroepoekfabriek nog steeds in overtreding’.
Een goed functionerende Stadsgehoorzaal komt de stad ten goede, maar welke vorm krijgt dat Grand Café? En hoe werkt gesubsidieerde zalenverhuur, zo wil de belangenbehartiger van de horecabedrijven weten.
De Vlaardingse horeca heeft de ergernissen op de agenda van de gemeenteraad laten zetten. Waardoor het laatste woord hierover nog niet is gesproken.
Een onderzoekje naar wie nu echt vrijwillig werkt en wie feitelijk tot dwangarbeid is veroordeeld via de constructie Stroomopwaarts MVS zou verhelderend zijn.
Er is wat dwangarbeid via Stroomopwaarts MVS betreft natuurlijk weinig verschil met bedrijven als Nolet, Royal FloraHolland etc die ook gebruik maken van deze bedenkelijke vorm van arbeid.
Constructies als met Stroomopwaarts MVS werden ruim 100 jaar geleden ook gebagatelliseerd en konden gewoon doorwoekeren , totdat in het buitenland deze vorm van slavernij bekend zou raken en producten van de toenmalige ‘sociale bedrijven’ bedrijven zouden worden geboycot…
Dat laatste is vooralsnog de enige remedie.