MAASSLUIS- Het Hoogheemraadschap van Delfland vindt dat het armoedebeleid tekort schiet wanneer bijstandscliënten niet in staat zijn tot het betalen van de waterschapsbelasting. Daarmee reageert het bestuur van het Hoogheemraadschap op de kritiek rond hun voornemen om de kwijtschelding van de waterschapsbelasting voor mensen in de bijstand af te schaffen. Volgens wethouder David van der Houwen (VSP) zal de afschaffing zorgen voor een forse lastenverzwaring bij minima. Delfland ziet dat anders en houdt vast aan de afschaffing.
Wanneer bijstandscliënten niets betalen voor afvalwaterzuivering loopt Delfland tot 19 miljoen euro mis. Het uitgangspunt voor Delfland is dat de kosten die gemaakt worden voor het zuiveren van afvalwater door iedereen betaald moeten worden, zodat recht gedaan wordt aan het principe dat de vervuiler betaalt. De maatregel om de kwijtschelding te versoberen levert geen extra inkomsten voor Delfland op, maar leidt in eerste instantie tot een minder grote stijging van het tarief. Op langere termijn is sprake van reële daling van het tarief voor alle belastingbetalers.
Door de kwijtschelding stapsgewijs te versoberen met ingang van 2016 meent Delfland te handelen in het belang van een grote groep huishoudens, niet alleen die op het bijstandsniveau, maar juist ook in het belang van degenen met een inkomen dat daar net boven zit. Deze laatste groep kan veel minder profiteren van allerlei regelingen, waarvan de huishoudens met een bijstandsinkomen wel gebruik kunnen maken. Juist deze groep wil Delfland niet extra laten betalen om de kwijtschelding voor anderen te kunnen financieren.