WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HOOFDDOEK VEROORZAAKT WRIJVING IN SCHIEDAMSE GEMEENTERAAD

SCHIEDAM- Raadslid Seyda Dokgöz (Denk) heeft zich gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering ‘onderdrukt, ongemakkelijk en gediscrimineerd’ gevoeld, naar aanleiding van de woorden van mede-raadslid Monique Rotteveel (LOS), tijdens de behandeling van de Zomernota. Rotteveel laat in haar politieke beschouwing van de Zomernota letterlijk weten: “Laten we niet zover gaan dat de tijd daar komt dat we in verschillende talen moeten debatteren en in verschillende klederdrachten.”

De opmerking leidt direct tot een interruptie van Denk-fractievoorzitter Furkan Kondu: “Wat bedoelt u daarmee?” Rotteveel herhaalt haar woorden en stelt dat ze dit met ‘een knipoog’ zegt.

Ruim twee uur later, en na een schorsing, komt Dokgöz hierop terug. Ze verklaart: “Het is onacceptabel dat een mede-raadslid hier in dit huis suggereert dat er gedebatteerd zou mogen worden in bepaalde klederdracht, met de knipoog naar mijn fractie. Ik vat dat zeer persoonlijk op. Heeft ze het over mijn hoofddoek, die ik met trots draag? En als dat het geval is, vraag ik haar om daar onmiddellijk afstand van te nemen en vraag ik de voorzitter (burgemeester, red.) om dit soort opmerkingen ten strengste te verbieden.”

Rotteveel: “Als u zich aangesproken voelt over uw hoofddoek, dan zijn dat uw woorden en dat trekt u zich aan. Ik heb dat niet genoemd. Er wordt gelijk weer gesproken over discriminatie. Ik ga over mijn eigen woorden en ik vind zeker niet dat ik te ver ga. Ik benoem de feiten, zoals ik ze denk te benoemen, wat goed is voor mijn fractie en voor mezelf.”

In Nederland zijn er enkele prominente vrouwen die kritiek hebben geuit op de islamitische hoofddoek.

Ayaan Hirsi Ali: Als voormalig Tweede Kamerlid en activiste heeft zij vaak kritiek geuit op de hoofddoek. Ze ziet het als een symbool van onderdrukking van vrouwen binnen de islam en pleit voor de vrijheid om geen hoofddoek te dragen.
Femke Halsema: De burgemeester van Amsterdam heeft in het verleden ook haar zorgen geuit over de hoofddoek. Hoewel ze de vrijheid van religieuze uiting ondersteunt, heeft ze aangegeven dat de hoofddoek soms als een teken van onderdrukking kan worden gezien.
Sylvana Simons: Als politica en oprichter van BIJ1 heeft zij zich uitgesproken over de hoofddoek. Hoewel ze de keuzevrijheid van vrouwen om een hoofddoek te dragen ondersteunt, heeft ze ook kritiek geuit op de sociale druk die sommige vrouwen ervaren om een hoofddoek te dragen.
Ebru Umar: Heeft als columniste en schrijfster al vaak kritiek geuit op de hoofddoek. Ze beschouwt het als een symbool van onderdrukking en heeft zich uitgesproken tegen de sociale druk die vrouwen ervaren om een hoofddoek te dragen.
Anousha Nzume: Actrice en presentatrice Anousha Nzume heeft ook haar zorgen geuit over de hoofddoek. Zij vindt dat er een maatschappelijke discussie nodig is over de vrijheid van keuze.
Hafida el Bouazzaoui: Als oprichter van de stichting ‘Emancipator’ heeft ook Hafida el Bouazzaoui kritiek geuit op de hoofddoek. Zij vindt dat de keuze om een hoofddoek te dragen vaak niet volledig vrij is en dat er druk vanuit de gemeenschap kan zijn.
Cisca Dresselhuys: Deze voormalige hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij, heeft ook een uitgesproken standpunt over hoofddoeken. Zij ziet de hoofddoek als een symbool van vrouwenonderdrukking en wilde daarom geen hoofddoeken zien op de redactie van Opzij. Dresselhuys stelt dat elke vrouw vrij moet zijn om te leven zoals zij verkiest en vindt dat de hoofddoek niet past bij de waarden van het tijdschrift.

7 gedachten over “HOOFDDOEK VEROORZAAKT WRIJVING IN SCHIEDAMSE GEMEENTERAAD

  1. Weer zo eentje in het slachtofferrolletje ………….. wat moet je er nou mee ? , die lui zijn alleen maar met hun eigen zaakjes bezig .

  2. Zolang moslims, in bepaalde wijken, niet willen dat mannen en vrouwen met korte broek of rok en zonder hoofddoek over straat lopen is van ‘hun’ kant geen aanpassing te verwachten.
    Zo en zo snap ik niet dat een hoofddoek gedragen word om een vrouw onaantrekkelijk te maken voor mannen en dat het bij hun geloof hoort.
    Waarom lopen ze dan wel op hoge hakken, gebruiken lippenstift en oogschaduw, roken ze en rijden ze auto.
    Het zou best kunnen dat die hele hoofdoek discussie een pure opgezette confrontatie is om in een slachtofferrol te kunnen leven.
    Kunnen ze weer smartengeld eisen.

    1. Vind het best wel ondeugend staan Jaap , een hoofddoekje , lippenstift en oogschaduw op hoge hakken . Ik heb er wel eens een meegemaakt die daarbij ook nog een rood tanga slipje droeg , dat was voor mij de kers op de taart …………

      1. @jan
        Heel eerlijk gezegd zie ik wel eens hele vlotte verdomd leuk uitziende meiden met een hoofddoek. Niet zo een kopvot maar een leuke gekleurde loshangende. Daar draai ik best mijn hoofd voor om maar roep en sist hun niet na. Die meiden vinden dat nog leuk ook.
        Vermoedelijk zijn dat meisjes die gedwongen worden een kopvot te dragen en zich hierdoor afzetten tegen hun familie.

  3. De gemeente accepteert geen pasfoto voor een rijbewijs of paspoort als je je hoofd bedekt, behalve…….. Juist. Mijn petje moest af, de moslimdames staan on de lappen gewikkeld op hun rijbewijs en paspoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *