WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

HERDENKING RAZZIA ROTTERDAM EN SCHIEDAM: 80 JAAR LATER

ROTTERDAM– Aanstaande maandag vindt om 14.00 uur de jaarlijkse herdenking plaats van de slachtoffers van de Rotterdamse en Schiedamse razzia, die 80 jaar geleden plaatsvond. De plechtigheid zal plaatsvinden bij het monument op de Parkkade in Rotterdam, waar meerdere prominente sprekers hun woord zullen doen en een officiële kranslegging volgt.

Burgemeester Carola Schouten (CU) van Rotterdam, vicepremier Eddy van Hijum (NSC), en Commissaris van de Koning Wouter Kolff (VVD) zullen allen een toespraak houden ter nagedachtenis aan de razzia, die op 10 en 11 november 1944 plaatsvond. Deze razzia is nog altijd de grootste die de Duitse bezetter in Nederland uitvoerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op deze dagen werden zo’n 52.000 mannen tussen de 17 en 40 jaar uit Rotterdam en Schiedam weggevoerd. Dit aantal was opvallend hoog vergeleken met andere razzia’s elders in het land, toen het verrassingseffect vaak kleiner was. Het doel van de razzia was om weerbare mannen uit West-Nederland af te voeren, om te voorkomen dat zij zich zouden aansluiten bij de geallieerden of een opstand zouden ontketenen.

De razzia zelf was minutieus uitgevoerd: Rotterdam werd de avond voor de actie omsingeld door 8000 Duitse soldaten, die de stad afsloten en belangrijke verkeerspunten bezetten. Gedurende de volgende twee dagen werden mannen huis voor huis opgepakt. De meesten werden naar verzamelplaatsen in de stad gebracht, zoals de tramremise op de Kootsekade en het oude belastingkantoor in de Puntegaalstraat, en van daaruit afgevoerd naar dwangarbeid in Duitsland of Oost-Nederland. Velen overleefden de erbarmelijke omstandigheden niet, anderen keerden getraumatiseerd terug na de oorlog.

De razzia is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Ook in de bredere regio werden gezinnen getroffen door het verlies van hun vaders, zonen en broers.

Het monument bij de Parkkade herinnert aan de vele slachtoffers van deze razzia. De gebeurtenis heeft tot op de dag van vandaag invloed op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Volgens schattingen van verschillende historici en het Razzia Monument Rotterdam zijn er momenteel nog enkele tientallen overlevenden van de razzia in leven. De lijst van slachtoffers wordt nog steeds bijgehouden, al zijn niet alle overlijdens van deze groep officieel geregistreerd.

De herdenking van de razzia in Rotterdam en Schiedam is niet alleen een moment om de slachtoffers van destijds te herdenken, maar ook een gelegenheid om stil te staan bij de blijvende impact van de Tweede Wereldoorlog op de stad en haar inwoners.

De plechtigheid bij het Monument Parkkade is openbaar en iedereen die de slachtoffers van de razzia wil herdenken, is van harte welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *