WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘HANDHAAF VERBOD OP DIERENSHOWS IN ROTTERDAM’

ROTTERDAM- De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) biedt de mogelijkheid om ontheffing te verlenen voor activiteiten die anders verboden zouden zijn, tot schrik van de Partij voor de Dieren (PvdD). De fractie in de Rotterdamse traad wil een einde aan de ontheffing voor een papegaaienshow. In 2019 kwam de fractie al eens met schriftelijke vragen over een papegaaienshow op de Hoogstraat, met als doel dierenshows in de openbare ruimte van Rotterdam te verbieden. Deze show vindt nog steeds elke zaterdag plaats ter hoogte van de Vlasmarkt, meent de PvdD.

Het college van burgemeester en wethouders gaf destijds aan geen voorstander te zijn van het gebruik van dieren ter vermaak, een standpunt dat door velen werd toegejuicht. Toch blijft het college jaarlijks een ontheffing verlenen aan de uitbater van de papegaaienshow, ondanks artikel 2:9 van de APV, dat straatartiesten verbiedt op te treden in aangewezen gebieden zoals de binnenstad. De juridische grondslag voor deze ontheffing is lid 3 van het artikel, dat stelt: ‘De burgemeester kan vrijstelling of ontheffing verlenen van het verbod.’

Het college beweerde destijds dat er geen mogelijkheid is om een ontheffing te weigeren, maar dit lijkt in tegenspraak met de tekst van de APV. Het raadslid vraagt zich af waarom het college blijft vasthouden aan deze interpretatie en waarom de ontheffing jaarlijks wordt verleend.

Daarnaast worden er vragen gesteld over andere straatartiesten die dieren gebruiken ter vermaak en of het college bereid is om in de toekomst ontheffingen te weigeren als blijkt dat dieren worden gebruikt. De huidige ontheffing schrijft voor dat straatartiesten niet langer dan dertig minuten op dezelfde plaats mogen blijven, terwijl de papegaaienshow de hele middag op dezelfde plek blijft.

De PvdD roept het college op om advies te vragen aan de GGD over de noodzaak van een verbod op optredens met dieren vanuit oogpunt van dierenwelzijn en volksgezondheid. Er wordt gevraagd of er al een juridische grondslag is in de APV voor een dergelijk verbod en hoe dit eventueel kan worden geborgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *