ROTTERDAM– De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) waarschuwt de gemeente Rotterdam dat het huidige beleid rond het houtstookverbod niet het gewenste effect zal hebben. Uit recent marktonderzoek (RIGHT 2024) blijkt dat het gebruik van openhaarden en kachels in de afgelopen zes jaar is toegenomen, vooral door de aanschaf van moderne stooktoestellen. De NHK stelt dat de consument zich niet laat leiden door negatieve campagnes, maar wel door de hoge energieprijzen die de afgelopen jaren een recordhoogte hebben bereikt.
Het Rotterdamse stadsbestuur heeft aangekondigd per 2026 een houtstookverbod in te voeren voor alle volkstuincomplexen, maar de NHK is van mening dat het huidige beleid geen oplossing biedt. In plaats van het verbieden van houtstook, pleit de NHK voor een meer kwalitatieve aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheidsrisico’s te verminderen. Ze stellen dat de fijnstofemissies van moderne, goed onderhouden hout- en pelletkachels met 85% kunnen dalen, mits er geïnvesteerd wordt in het vervangen van oude toestellen door Ecodesign-modellen en het uitvoeren van regulier onderhoud.
Volgens de NHK wordt het debat over houtstook vaak gedomineerd door ‘onderbuikgevoelens’ en ‘oneigenlijke doelen’. Ze stellen dat emissies door houtstook binnenshuis geen nationaal probleem zijn, maar hoogstens lokaal. De brancheorganisatie pleit voor een uniforme aanpak, gericht op handhaving van bestaande wetgeving en het uitfaseren van verouderde openhaarden. Volgens de NHK zou een dergelijke aanpak zowel effectief als draagvlak bij de burger creëren, in tegenstelling tot een generaal verbod, dat niet alle huiseigenaren bereikt en niet noodzakelijk leidt tot een afname van de fijnstofemissies.
De NHK vindt dat de focus moet liggen op het verbeteren van de luchtkwaliteit door middel van technologie en gedragsverandering, in plaats van een verbod dat de consument mogelijk niet zal respecteren. Zij pleiten voor meer educatie en bewustwording over het effect van oude toestellen en de voordelen van het overstappen naar modernere, goedgekeurde stookinstallaties.