WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GROOTSCHALIGE ONTRUIMING ROTTERDAM-WEST VOOR BLINDGANGER

ROTTERDAM- De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) staat voor een grote operatie in Rotterdam. Aan de Claes de Vrieselaan, ter hoogte van nummer 27, zal de niet-ontplofte vliegtuigbom uit oktober 1941 in mei alsnog worden ontmanteld. Deze historische blindganger, die op acht meter diepte ligt, werd destijds door ooggetuigen gemeld en is nu, na zorgvuldige voorbereidingen, klaar om veilig verwijderd te worden.

Ongeveer 1.100 bewoners in de nabije omgeving zullen op 30 mei hun woningen moeten verlaten. Vanaf 08.00 uur ’s ochtends tot uiterlijk 20.00 uur ’s avonds zal het ontruimingsgebied niet toegankelijk zijn, waarbij een noodverordening van kracht is. De politie zal actief controleren of alle bewoners het gebied hebben verlaten en indien nodig, toegang tot de woningen forceren om de veiligheid te waarborgen. Zodra het gebied veilig is verklaard, zal de EOD beginnen met de werkzaamheden, terwijl de politie het gebied blijft bewaken.

Claes de Vrieselaan na bombardement op 28 januari 1942 ter hoogte van nummer 44.
Bewoners zijn verzocht om voorafgaand aan de ontruiming opvang te regelen bij familie of vrienden. Voor hen die geen opvang kunnen vinden, zal de gemeente een alternatieve locatie bieden, inclusief voor huisdieren. Een bewonersbrief met alle benodigde informatie is reeds verspreid, en de gemeente heeft vier bewonersbijeenkomsten gepland voor verdere informatie en vragen. Alle relevante informatie is ook beschikbaar op de website www.rotterdam.nl/bom-claes-de-vrieselaan.

Het besluit om de bom te verwijderen werd al in 2017 genomen door het college van Burgemeester en Wethouders, in verband met noodzakelijk funderingsherstel in de buurt. Als voorbereiding op de werkzaamheden zijn drie panden met zes woningen gesloopt in het najaar van 2023. Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat er in Rotterdam meer dan 200 locaties zijn met een verhoogde kans op niet-ontplofte bommen. Meer informatie hierover is te vinden op www.rotterdam.nl/bommenkaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *