SCHIEDAM- Milieuorganisatie Greenpeace dringt aan op het gebruik van ‘echt groene stroom’ bij het aangaan van een nieuw stroomcontract door de gemeente Schiedam. Een schrijven met de oproep is voorlopig ter kennisgeving aangenomen. De milieuorganisatie geniet een niet geheel smetteloze reputatie.
Onderzoeksbureau SOMO heeft vorig jaar mei in opdracht van Greenpeace voor alle Nederlandse gemeenten de stroomcontracten in kaart gebracht. Gemeenten worden daarin gerangschikt op de duurzaamheid van de afgenomen stroom. Sinds de publicatie van het SOMO rapport hebben tweeënvijftig gemeenten een duidelijke stap richting een duurzamer stroomcontract gezet, waarvoor zij van Greenpeace een ‘Groen Hart’ toegekend hebben gekregen.
Het gemeentelijke stroomlandschap is in 2016 dus beduidend groener geworden, stelt Greenpeace: ‘67 % van de Nederlandse gemeenten neemt nu stroom af met de juiste groencertificaten, of gaat dat bij het volgende contract doen. Bovendien kiest 74 % van die gemeenten voor een duurzame leverancier. Precies de helft van alle gemeenten zit nu dus in de topcategorie, waarbij sommige regio’s ambitieus samenwerken aan meer lokale opwek’, aldus de milieuclub.
De geloofwaardigheid van Greenpeace staat al enkele jaren ter discussie na een reeks van schandalen. Een kleine greep:
-In 1995 werd door Greenpeace gesteld dat het afzinken van het olieplatform Brent Spar een milieuramp zou betekenen. De installatie zou nog tonnen kwik, cadmium, koper, arseen en 5000 ton olie bevatte die vissen en zeebewoners zouden aantasten. Later onderzoek door het Noorse onderzoeksbureau Det Norske Veritas toonde aan dat Greenpeace zich een factor 1000 had ‘vergist’.
– In 2014 werd bekend dat de campagnedirecteur van Greenpeace geregeld met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar het kantoor in Amsterdam reisde. Greenpeace suggereert te vechten tegen CO2-uitstoot, die de top van de organisatie zelf mede veroorzaakt.