ROTTERDAM- De nieuwe plannen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid voor de komende 5 jaar zijn vandaag bekend gemaakt. Bijvoorbeeld: gratis kinderopvang, inkomenszekerheid voor mensen die uit de bestand willen en hulp bij het kopen van een woning. Zo’n 20 andere steden gaan de komende jaren een vergelijkbaar programma optuigen, sommige zijn daar al druk mee bezig.
Niet meer alleen het grote, overkoepelende masterplan, maar meer samen met de bewoners, op wijk- en buurtniveau. Dat is een van de belangrijkste verschuivingen in de aanpak van NPRZ na 10 jaar. Kleinschaliger, meer maatwerk. Want ‘het draait om de bewoners en hun dagelijks leven’, aldus NPRZ-directeur Marco Pastors.
‘Voor veel mensen blijkt het dagelijks runnen van een huishouden een hele opgave te zijn’, vertelt Pastors. Dat kan met van alles te maken hebben, bijvoorbeeld doordat ouders opgeslokt worden door financiële zorgen, doordat ze zelf geen goed voorbeeld hebben gehad of doordat ze een licht verstandelijke beperking hebben. Want die groep maakt op Zuid 34% van de bevolking uit, tegen 15% gemiddeld in het land.
En als de thuisbasis niet op orde is, heeft dat zijn weerslag op de kinderen. Gebleken is dat 4-jarigen vaak al grote achterstanden hebben. ‘En dan gaat het niet alleen over taal’, zegt Pastors. ‘Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld nog nauwelijks lopen, zijn niet zindelijk of kunnen niet goed omgaan met andere kinderen.’ Vandaar dat het programma de komende jaren extra inzet op kinderen van 0-4 jaar.
Het streven is onder meer gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar in het NPRZ-gebied. Dat mes snijdt aan twee kanten: het helpt om de achterstanden van kinderen uit moeilijke gezinnen te verkleinen, en het geeft de ouders de kans om bijvoorbeeld een opleiding te doen of te werken.
Voor een aantal mensen in de bijstand is de stap naar werk alsof ze op een mijnenveld lopen en er een mijn ontploft, volgens wethouder en NPRZ-bestuurslid Tim Versnel. Want een uitkering is misschien geen vetpot, maar biedt wel inkomenszekerheid. Als je een tijdelijke baan krijgt of een 0-urencontract, is die zekerheid weg. Dat kan mensen belemmeren aan het werk te gaan. Daarom draait er nu een voorzichtige pilot met 10 personen die mensen inkomenszekerheid moet bieden, ongeacht of ze gedeeltelijk of tijdelijk aan het werk zijn of niet.
Op woongebied wordt onder meer gekeken hoe je kunt zorgen dat mensen met een middeninkomen een huis kunnen kopen. ‘We zien in andere steden zoals Amsterdam of Utrecht dat er eigenlijk maar twee groepen mensen kunnen wonen: die met een heel laag inkomen en die met een heel hoog inkomen’, zegt Pastors. ‘Dat roept de vraag op: wat voor stad wil je zijn? Als je ook de mensen met een middeninkomen wilt behouden – de grootste groep – dan moet je ze misschien helpen, bijvoorbeeld door hen een korting te bieden op bepaalde woningen.’
Wilt u ook een eerlijk stemadvies? Doe dan De Echte Stemwijzer! De stellingen zijn gekoppeld aan het stemgedrag van de partijen op ingediende moties in de Tweede Kamer. Aan het einde krijgt u een resultaat op basis van het gedrag van de partijen in de Tweede Kamer en niet op basis van wat er in het partijprogramma beloofd wordt.
De echte stemwijzer vindt u HIER.
Als die ouders niet voor de opvang van hun kinderen hoeven te betalen, welke filantroop neemt deze rekening dan in ontvangst? En hulp bij het kopen van een woning? Daar hebben ze makelaars voor uitgevonden. Ruikt Pastors soms weer verkiezingen?
Gratis bestaat niet!!! Wij gaan dat betalen!!
Mensen moeten eens na gaan denken voordat men aan kinderen begint. Zeker over de kosten van kinderen welke tenminste tot het 18e jaar meebrengt. De kinderbijslag is hier in een schijntje van de totale kosten.
Ach Dwergje, als je een adoptiekind wil moet je kunnen aantonen dat je financiëel en maatschappelijk een goede ouder bent, wanneer je gewoon een kansloze loser bent mag je zoveel kinderen fabriceren als je wilt. Ergo, een adoptiekind heeft dus meer rechten dan een biologisch kind.