SCHIEDAM- Het Gemeentearchief Schiedam heeft de afgelopen anderhalf jaar intensief onderzoek gedaan naar de razzia van november 1944, waarbij duizenden Schiedamse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en als dwangarbeiders naar Duitsland werden vervoerd. De resultaten van dit onderzoek, waaronder dagboeken, brieven, verslagen, foto’s, tekeningen en formulieren, zijn beschikbaar gemaakt op de website schiedam.nl/razzia.
De razzia, waarbij mannen tussen de 17 en 40 jaar werden weggevoerd, liet een diepe indruk achter op de regio. Moeders zagen hun zonen vertrekken met slechts wat eten en een deken, terwijl vaders afscheid moesten nemen van hun gezin. Voor de achterblijvers betekende dit niet alleen emotionele maar ook financiële onzekerheid, aangezien de kostwinners wegvielen. De dwangarbeiders, die in de industrie werden ingezet, liepen bovendien risico’s door geallieerde bombardementen.
“De razzia van november 1944 verdient bijzondere aandacht vanwege de schaal en de gevolgen voor de samenleving,” aldus wethouder Antoinette Laan (VVD). “Het is waardevol dat het gemeentearchief deze verhalen toegankelijk heeft gemaakt. Zo houden we de geschiedenis levend en blijven we leren van het verleden.”
De verhalen op de website geven inzicht in de ervaringen van de dwangarbeiders, van de reis naar Duitsland tot hun verblijf en de situatie van de achtergebleven gezinnen. Daarnaast wordt belicht hoe de mannen na de oorlog terugkeerden en hoe belangstellenden zelf onderzoek kunnen doen naar deze gebeurtenissen.
Op dezelfde dag werd een gedenkteken onthuld op de Koemarkt door burgemeester Harald Bergmann (VVD). Dit monument en de verhalen op de website bieden een waardevolle bron voor iedereen die meer wil weten over deze ingrijpende periode.
Heeft u zelf nog informatie over de razzia of de dwangarbeiders? Neem dan contact op met Caroline Nieuwendijk via c.nieuwendijk@schiedam.nl of bel 010-219 1919.
Ik hoop dat dit Anouschka misschien wat stof tot nadenken geeft ………….