WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GEEN VERZET TEGEN SPREIDINGSWET VANUIT GEMEENTERAAD VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- De nieuwe spreidingswet die de opvang van asielzoekers in Nederland regelt, stuit (vooralsnog) niet op verzet vanuit Vlaardingen. Een grote meerderheid van de Vlaardingse gemeenteraadsleden heeft gisteravond besloten dat een motie die zich tegen de wet uitspreekt – ingebracht door Heel de Stad (HdS) – niet in behandeling wordt genomen. Slechts AOV, Denk, BvV, SBV, fractie Solleveld en een deel van ONS zijn voorstander van een debat over de motie in de raad. Dat is echter onvoldoende om de motie op de agenda te plaatsen. Laat staan dat er een stemming over de motie zelf kan plaatsvinden.

HdS merkt op dat burgemeester Bert Wijbenga (VVD) heeft laten weten dat Vlaardingen al genoeg doet aan de opvangcapaciteit met de huisvesting van ongeveer 1.000 Oekraïners en dat de hele regio Rijnmond dit jaar ruim 9.000 asielzoekers een plek moet geven, wat een verdrievoudiging is ten opzichte van de huidige situatie. De verdeling van duizenden extra asielzoekers over de gemeenten in Zuid-Holland is nog onbekend (maar het zou voor Vlaardingen waarschijnlijk om honderden per jaar gaan), en leidt tot weerstand in andere gemeenten, zoals in het geval van de gemeente Westland.

Tegelijkertijd, zo stelt HdS, is er op dit moment al een gebrek aan woningen voor de eigen inwoners van Vlaardingen, terwijl de nieuwe spreidingswet meer druk legt op gemeenten, waaronder Vlaardingen, om asielzoekers op te vangen. HdS vindt dat de opdracht om de al vastgestelde 351 asielzoekers op te vangen in Vlaardingen niet in overeenstemming is met de beschikbare huisvestingsmogelijkheden en capaciteit van de stad.

Ron Boers (HdS): ‘Willen mensen de spreidingswet accepteren? Prima. Ook dat mag, maar laten we wel duidelijk zijn over de gevolgen, want ook dát mag. De spreidingswet betekent namelijk dat Vlaardingen dit jaar nog honderden extra asielzoekers zal moeten huisvesten. En volgend jaar weer zo’n aantal. En het jaar daarop wéér. Dat betekent dat Vlaardingers zelf, op misschien een enkeling na, definitief niet meer aan een huis gaan komen. Dat betekent dat de toch al overbelaste gezondheidszorg op instorten staat.Dat betekent dat de lokale economie tot stilstand komt. En het betekent de zoveelste klap voor de toch al onder grote druk staande leefbaarheid in de wijken.’

De nieuwe spreidingswet, die op 1 februari 2024 in werking is getreden, verplicht gemeenten om asielzoekers op te vangen en zorgt voor een verdeling van asielzoekers over het land. De wet bepaalt ook hoeveel opvangplekken elke provincie en gemeente moet leveren, op basis van het aantal inwoners en de sociaaleconomische score van een gemeente. De provincies en gemeenten moeten samenwerken om de opvangopgave te vervullen en daarover verslag uitbrengen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Als het niet lukt om genoeg opvangplekken te realiseren, kan de staatssecretaris gemeenten dwingen om asielzoekers op te vangen. De wet maakt ook kleinschalige opvang en exploitatie door derden mogelijk, onder toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De wet is bedoeld om Ter Apel te ontlasten, waar plek is voor 2.000 asielzoekers. Dit kan met tijdige afhandeling van asielaanvragen en het direct uitzetten van ongewenst vreemdelingen, maar het demissionaire kabinet verwacht van de gemeenten een opvang van 96.000 asielzoekers. Het sluiten van de grenzen is nog altijd niet aan de orde, meent het demissionaire kabinet.

Eén gedachte over “GEEN VERZET TEGEN SPREIDINGSWET VANUIT GEMEENTERAAD VLAARDINGEN

  1. Bij ja joh ! , haal nog maar meer van die geiteneukers hierheen , ons land is toch allang naar de klote aan het gaan ………………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *