HOEK VAN HOLLAND- Het voormalige Kindertehuis in Hoek van Holland, op het Enver terrein, wordt niet teruggekocht door de gemeente Rotterdam, om daarmee de huisvesting van Oekraïners in het pand te voorkomen. De gemeente heeft besloten af te zien van de terugkoop, ondanks het voorkeursrecht dat was vastgelegd in de akte van levering uit 1976. Het bestuur van Enver bood op 3 november 2021 perceel 8-3375 aan de gemeente aan, terwijl het aangrenzende perceel B-3576 niet werd aangeboden. Na overweging heeft de gemeente op 18 januari 2022 besloten het terrein niet te kopen.
De belangrijkste redenen voor deze beslissing:
Het bestemmingsplan biedt voldoende mogelijkheden om maatschappelijk gebruik voor bijzondere doelgroepen te sturen zonder dat de gemeente eigenaar hoeft te zijn. De locatie tussen twee natuurgebieden maakt herontwikkeling zonder maatregelen onmogelijk, volgens een quick scan van de DCMR. Dit brengt risico’s met zich mee voor vergunningplichtige ontwikkelingen. De vorm van kavel B-3375 vereist complexe stedenbouwkundige oplossingen, wat kan leiden tot een moeilijk te ontsluiten terrein.
Het terrein is in 2023 door de huidige eigenaar gekocht voor 2,5 miljoen euro. Hoewel er geen formele berekening of taxatie is gemaakt, omdat de gemeente besloot het terrein niet te kopen, was er in de akte van levering een indexatiemethode voor waardebepaling opgenomen. Er heeft geen onderhandeling over de prijs met Enver plaatsgevonden.
De nota van uitgangspunten toont drie stedenbouwkundige modellen: renovatie, aanvullende bouw en gehele herontwikkeling. Het doel is het behoud van maatschappelijke functies en het onderzoeken van de bijdrage van het terrein aan de behoefte aan (ouderen)huisvesting in Hoek van Holland. Meer ouderenwoningen zouden de doorstroming bevorderen en jongeren en jonge gezinnen meer kansen bieden op passende huisvesting. Er wordt ook gestuurd op het behoud van bestaand groen en een goede aansluiting op de omgeving.
Het voormalige Enver-terrein, dat afgelopen zomer is verkocht, zal eerst onderdak bieden aan Oekraïners. Leefbaar Rotterdam heeft vragen gesteld over het proces, en recente informatie heeft geleid tot nieuwe vragen over de verkoop van het terrein.
Dank voor dit interessante artikel.
Is het trouwens niet raar dat dit allemaal buiten de buurtbewoners omgaat en dat er TOTAAL NIET gevraagd wordt wat onze concrete wensen zijn bij al deze plannenmakerij.
De nieuwe regering heeft bestaanszekerheid hoog in het vaandel, maar dat onze rustige woonomgeving grondig bedreigd wordt, is voor de gemeente Rotterdam geen enkele reden om ons naar onze mening te vragen.
Na de verkiezingen zullen de politici weer klagen dat de kloof tussen de overheid en de burger nog weer groter is geworden en dat zij daar nu echt wat aan willen gaan doen.
NEEM ONS VERDIKKEME NU TOCH EENS SERIEUS.