ROTTERDAM- Uit een recent onderzoek naar stagediscriminatie in Rotterdam blijkt dat discriminatie op basis van migratieachtergrond niet kan worden aangetoond. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente door het Verwey-Jonker Instituut, onderzocht of mbo-leerlingen in de stad te maken krijgen met discriminatie tijdens hun zoektocht naar een stage.
Hoewel het onderzoek geen bewijs van discriminatie op basis van migratieachtergrond aantoonde, werden wel verschillen gevonden op andere gronden, zoals geslacht en geloofsovertuiging. Zo werden vrouwelijke leerlingen vaker uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan mannelijke leerlingen, en bleek dat een leerling met een ‘Nederlands klinkende’ naam vaker werd uitgenodigd dan een leerling met een ‘Marokkaans klinkende’ naam, ondanks gelijke sollicitaties en motivatiebrieven. De resultaten tonen echter geen systematische discriminatie op basis van afkomst of huidskleur.
De bevindingen van het onderzoek dat vrouwelijke mbo-leerlingen in Rotterdam aanzienlijk vaker werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan mannelijke leerlingen kan deels verklaard worden door het Nederlandse voorkeursbeleid voor vrouwen in sectoren waar ze ondervertegenwoordigd zijn. Daarnaast werd ook discriminatie op grond van geloofsovertuiging vastgesteld. Leerlingen met een Marokkaans klinkende naam en islamitische vrijwilligerservaring kregen aanzienlijk minder uitnodigingen dan leerlingen met een ‘Nederlands klinkende’ naam zonder islamitische vrijwilligerservaring.
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen mei en december 2022, na de periode van lockdowns, tijdens een tijd van personeelstekorten. De onderzoekers wijzen erop dat economische omstandigheden invloed kunnen hebben op de mate van discriminatie op de arbeidsmarkt. In een krappe arbeidsmarkt, waar vraag en aanbod van werk zoekenden dichter bij elkaar liggen, kunnen discriminatieverschillen kleiner zijn.
“De bevindingen van het onderzoek dat vrouwelijke mbo-leerlingen in Rotterdam aanzienlijk vaker werden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan mannelijke leerlingen kan deels verklaard worden door het Nederlandse voorkeursbeleid voor vrouwen in sectoren waar ze ondervertegenwoordigd zijn”
Ja DAT is dus discriminatie want andersom gebeurt dat namelijk niet!
Als mannen ondervertegenwordigd zijn (onderwijs, zorg) krijgen mannen NIET de voorkeur.
Dan kun je dus spreken van discriminatie van mannen. Heel simpel.