WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

GEEN SNELLE AANVULLING BIJ GEDENKTEKENS PUTSELAAN ROTTERDAM

ROTTERDAM- De oorlogsgeschiedenis van de Putselaan op Rotterdam-Zuid kan niet zomaar zichtbaarder worden gemaakt door de bestaande gedenktekens van aanvullende context te voorzien. Dat maakt burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) duidelijk aan de wijkraad, die met een verzoek tot aanvullingen is gekomen, maar voordat hierop wordt ingegaan, wil de burgemeester eerst nadere afstemming met het Stadsarchief Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor de advisering inzake straatnamen en gedenktekens.

De wijkraden van de Afrikaanderwijk en Bloemhof, die het verzoek hebben ingediend, wijzen op het belang van deze markeringen. Zij verwijzen naar de gevechten die in mei 1940 rondom de Maashaven en Putselaan plaatsvonden, waarbij Duitse eenheden probeerden de Maasbruggen te veroveren en weerstand kregen van Nederlandse eenheden die gelegerd waren in twee schoolgebouwen. Een van deze gebouwen, de toenmalige Van Oldenbarnevelt HBS, is nu de Kocatepemoskee, waar een klein monument aanwezig is ter nagedachtenis aan omgekomen medewerkers en leerlingen van de school.

Aan de overzijde van de Putselaan, in de gevel van de Oranjeschool, is een gedenksteen aangebracht ter herinnering aan vier broeders die tijdens de gevechten zijn omgekomen. Binnen in de school zijn de namen van deze broeders op een plaquette aangebracht.

Hoewel deze gedenktekens bestaan, zijn zij alleen duidelijk voor degenen die al weten wat er gebeurd is. De wijkraden pleiten daarom voor aanvullende context, zodat voorbijgangers ook geïnformeerd worden over deze gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

De secretaris van de commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens zal binnenkort contact opnemen met de indieners van het verzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *