WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

‘GEEN INVLOED OP VLAARDINGEN VAN VLUCHTELINGENBOOT ROTTERDAM’

VLAARDINGEN- Er is geen sprake van ondermijning en het COA opereert volgens hun reguliere werkwijze. Dat laat het gemeentebestuur weten in antwoord op vragen van ONS.Vlaardingen over de huisvesting van vluchtelingen op de boot Silja Europa in de Rotterdamse Merwehaven. Bij ONS wordt geoordeeld dat de afspraken met betrekking tot inburgering, financiën en uitstroom onduidelijk zijn, terwijl er op de boot wel vluchtelingen verblijven die aan Vlaardingen ‘zijn gekoppeld’. Frans Hoogendijk (ONS): ‘Is deze situatie het gevolg van een beslissing van de gemeente Vlaardingen, of is de autonomie van de gemeente Vlaardingen ondermijnd door het COA, zoals eerder het geval was in Schiedam?’

Volgens het Vlaardingse stadsbestuur fungeert de Silja Europa voor Rotterdam (capaciteit 1000 plekken) én voor de regio (capaciteit 500 plekken) als doorstroom – én reguliere opvanglocatie. Rotterdam gebruikt de boot om vluchtelingen te helpen die nog geen sociale huurwoning (met voorrang) hebben bemachtigd. Vlaardingen doet dat niet, maar laat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) beslissen op de boot komt wonen. Sommige gemeenten in de regio willen ook gebruik maken van Silja Europa, maar dan moeten ze eerst afspraken maken met het COA. Het COA heeft een speciale regeling (HAR) waarmee gemeenten vluchtelingen die al aan hen zijn toegewezen een passende plek kunnen geven, dicht bij de gemeente waar ze uiteindelijk gaan wonen. Als een gemeente dat doet, telt dat mee voor het aantal vluchtelingen dat ze verplicht moeten huisvesten dat jaar in een sociale huurwoning (met voorrang op alle woningzoekenden), maar er is wel één voorwaarde: de vluchteling moet binnen zes maanden een definitief huis krijgen. Dat is een belangrijk punt waar Vlaardingen over praat met de Provincie en de woningcorporaties. Als Vlaardingen die garantie niet kan geven, dan kan het geen gebruik maken van de HAR regeling, stellen burgemeester en wethouders.

Op dit moment, zolang Vlaardingen nog niets heeft afgesproken over de HAR-regeling, beïnvloedt dit de
huisvesting in Vlaardingen niet anders dan de reguliere werkwijze die het COA, de gemeente Vlaardingen
én de woningcorporaties al jaren hanteren.

PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies

Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij ons mogelijk tot een ander advies.

Klik HIER!

Eén gedachte over “‘GEEN INVLOED OP VLAARDINGEN VAN VLUCHTELINGENBOOT ROTTERDAM’

  1. De reguliere werkwijze van het COA? Ondemijning van de Nederlandse samenleving. Zowel mentaal als financiëel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *