SCHIEDAM- De gemeente Schiedam wil jongeren met schulden niet op de ‘Haagse’ manier gaan helpen. De aanpak waarmee de gemeente Den Haag werkt, het Jongeren Perspectief Fonds (JPF), zou volgens Schiedam vooral zorgen voor symptoombestrijding: ‘dweilen met de kraan open’. Er is bij de Haagse aanpak te weinig aandacht voor het ontstaan en voorkomen van (nieuwe) financiële problemen. Bovendien is de aanpak te duur, oordeelt Schiedam.
De Haagse aanpak is wel onder de aandacht gebleven van Schiedam. Om een dergelijke aanpak te financieren worden vanuit de gemeente Schiedam gesprekken gevoerd met private instellingen voor deelname in de aanpak en de mogelijkheden voor een samenwerking. In het najaar wil de gemeente een duidelijk beeld hebben wat de (financiële) mogelijkheden zijn.
De gemeenteraad heeft vorig jaar verzocht te onderzoeken of het JPF ook toepasbaar is in Schiedam.
Het Haagse JPF biedt een aanpak aan jongeren van 18 tot en met 27 jaar die door schulden belemmerd worden in hun maatschappelijke ontwikkeling. Niet de schuld, maar het toekomstperspectief van jongeren staat binnen het JPF centraal.
Binnen het JPF wordt naar de leef- en woonsituatie van de jongere gekeken en een perspectiefplan op maat gemaakt, met doelen waaraan de jongere gaat werken. Vanuit het JPF worden jongeren waar mogelijk begeleid naar werk of school, of ondersteund in het voortzetten ervan. Aan schuldeisers wordt een saneringsbedrag geboden. Dit saneringsbedrag vormt een schuld tussen het JPF en de jongere. Alle jongeren lopen een maatschappelijke stage om sociaal bewustzijn te creëren. Afhankelijk van de inkomenssituatie betalen de jongeren de restschuld terug in natura (bijv. stage) of in geld.
Voor jongeren met een inkomen boven bijstandsniveau wordt een hoger percentage aan schuldeisers geboden. Deze jongeren lossen op basis van financiële draagkracht het ingezette saneringsbedrag af.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.