SCHIEDAM- De Brandersfeesten in Schiedam krijgen geen editie 2023. De gemeente Schiedam heeft het initiatief genomen om samen met een aantal partijen in de stad te kijken naar de mogelijkheden van een ander evenement in september. Kortgeleden liet het bestuur van de stichting Brandersfeesten weten er niet in te zijn geslaagd nieuwe bestuursleden te vinden.
Wethouder Frans Hamerslag (PS) betreurt het besluit van het bestuur van de stichting Brandersfeesten: “Schiedam heeft een lange traditie van feesten in september. We zouden graag zien dat die traditie, mogelijk in een andere vorm, toch een vervolg krijgt. Daarom hebben we het initiatief genomen om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van stichting Centrummanagement, Schiedam Partners, Koninklijke Horeca Nederland Schiedam en Kitty Buijtendijk. We willen gezamenlijk in kaart brengen welke kansen zij zien om dit jaar iets te organiseren. We realiseren ons dat het kort dag is. Een evenement met de omvang van de Brandersfeesten is daardoor niet haalbaar, maar ik denk wel dat er mogelijkheden zijn om in september toch een of meer evenementen te houden. Vanuit de gemeente zullen we alles op alles zetten om mee te werken om eventuele plannen te toetsen en waar nodig te voorzien van vergunningen.”
Maurice Haverkamp, voorzitter van de stichting Centrummanagement: “We kunnen ons gewoon niet voorstellen dat er in september niets te doen is. Dat willen we niet laten gebeuren. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken. We zijn erop gebrand om Schiedam dit jaar in september toch een of meer mooie evenementen voor te schotelen. En uiteraard vinden we dat er volgend jaar weer een volwassen feest moet staan.” Centrummanager Pim Schenkelaars en voorzitter Michael Boekholt,van Koninklijke Horeca Nederland steunen het standpunt van Haverkamp.
Met het besluit van de stichting Brandersfeesten komt een eind aan de Brandersfeesten. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor een nieuw stadsfeest met mogelijk een ander eigentijds concept. Hamerslag: “De gemeente staat positief tegenover een mogelijk nieuw stadsfeest. Dat zal er nog niet zijn in 2023, maar we hopen op mooie initiatieven voor 2024 en de jaren erna. Daarvoor zullen we ook ons oor te luisteren leggen bij de kwartiermakers die nu de viering van Schiedam 750 voorbereiden. Wat zij uit de stad ophalen kan de richting aangeven voor zo’n nieuw stadsfeest. Uiteraard staan we ook open voor andere initiatieven.”
Is het geld om de brandersfeesten te organiseren soms naar de huisvesting van Oekraïners gegaan?
Het Brandersfeest van vorig jaar was ook georganiseerd door de gemeente. Wat een mislukking was dat!
Door alle wettelijke regels is het bijna onmogelijk om van uit een partikuliere organisatie een (gratis te bezoeken) feest te organiseren. De wetgeving is dusdanig dat je bijna fulltime bezig bent met alles te regelen waar door dit niet meer door vrijwilligers gedragen kan worden.
Een goed voorbeeld hier van was het Maasboulevard feest (jaren lang georganiseerd door een grote groep vrijwilligers) , dit is ter ziele gegaan door deze regelgeving. Het lijkt er op dat als je wat wil organiseren in Schiedam je een grote zak geld mee moet nemen voor een adviesbureau (zie 750 jarig bestaan) welke de organisatie gaat regelen.
Op deze manier wordt alle gezelligheid naar de KL..TEN geholpen.
Dwergjes. Ik ben het helemaal met je eens.
Zo ook koningsdag in Kethel. Was altijd heel gezellig en druk. Maar ook door regelgeving naar de kl…. geholpen. Ik hou mijn hart vast waar ze straks mee komen bij 750 jaar Schiedam. Ik heb er totaal geen vertrouwen in.
Hans, wat werd er nou gevierd in Kethel? Het dorp was gewoon één grote drukke kringloopwinkel met na afloop een bak werk voor Irado.