SCHIEDAM- Nog deze maand verschijnt een brief over het nieuwste anti-discriminatiebeleid van de gemeente Schiedam. Die toezegging doet wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks), maar dat is onvoldoende voor Denk-fractievoorzitter Dogukan Ergin: “Wij zien in de begroting dat 10.000 euro gereserveerd is voor een publiekscampagne. Dit is al de derde begroting dat Denk vraagt om intensivering en een bredere aanpak als het gaat om racisme en discriminatie. En weer en helaas moeten wij constateren dat daar vrij weinig van terecht komt.”
Wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks): “Een belangrijk onderdeel van die brief is ons eigen interne discriminatiebeleid. Ik kan u wel vertellen dat de brief gisteren in mijn mailbox zat en dat ik hem dus binnenkort mee kan nemen naar het college. En dat die dus zeker deze maand naar u toe gaat komen.”
De vertraging zou volgens Ooijevaar vooral zitten in Corona (de crises veroorzaakt door de lockdown) en de afdeling personeelszaken, waar men alle zeilen moest bijzetten in de afgelopen maanden. Om het ambtenarenapparaat in Schiedam meer ‘divers’ te krijgen is inmiddels al het EU Charter Diversiteit ondertekend door de gemeente. Bij werving en selectie speelde diversiteit tot nu toe een ondergeschikte rol. Men zocht vooral naar de beste kandidaat.
De bedoeling is om in 2021 te starten de anti-discriminatiecampagne. Deze campagne moet de bewustwording vergroten over eventuele vooroordelen. Ook moet de campagne de inwoners van Schiedam gaan informeren over het melden van ongelijke behandeling.
CIJFERS:
Vorig jaar is bij de Schiedamse Jeugdmonitor gemeten dat jongeren van mening zijn dat er minder gediscrimineerd wordt ten opzichte van een eerdere meting in 2016. 16% van de ondervraagde jongeren heeft zich wel eens gediscrimineerd gevoeld. Reden van discriminatie is meestal afkomst/huidskleur (72%) of geloof (15%). Ook dit jaar wordt weer een jongerenmonitor uitgezet, hiervan volgt begin 2021 de uitkomst.
Eerder werd al bekend dat het aantal meldingen en registraties van discriminatie-incidenten in Schiedam ongeveer gelijk is gebleven. Dat liet het gemeentebestuur vorig jaar oktober weten op basis van de ‘Monitor discriminatie 2018’ van het anti-discriminatiebureau Radar. Ongeveer de helft van de meldingen en registraties bij Radar en de politie had in 2018 betrekking op herkomst/huidskleur.
In 2016 werd wel duidelijk dat de discriminatie van homo’s in Schiedam de meeste discriminatiemeldingen oplevert bij de politie en Radar, maar een duidelijke verklaring voor de hogere score aan homodiscriminatie in Schiedam ontbreekt nog altijd.
Ruim een derde (33%) van de allochtone mannen in Schiedam zou het erg vinden als zijn zoon of dochter homoseksueel is. Bij allochtone vrouwen is dat bijna een kwart (22%), tegenover 11% van de Nederlandse mannen en 6% van de Nederlandse vrouwen. Dat alles blijkt uit de in 2018 verschenen Schiedamse veiligheidsindex.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Ons geduld raakt op met Denk en consorten. Want een leraar die moet onderduiken voor een spotprent, wat nou vrijheid van meningsuiting….
Jullie voelen zich benadeeld, maar ik denk dat het nu andersom is .
Die lui hebben helemaal niets te zoeken in Europa ; Ze willen alleen een kalifaat stichten , om zo hun macht uit te broeden .
Even geduld a.u.b.