ROTTERDAM- Door de gemeente Rotterdam wordt de flex scan ingezet om problemen met een overbelast elektriciteitsnet, ook wel netcongestie genoemd, aan te pakken. Deze scan helpt bedrijven om hun energieverbruik beter te beheren. Het biedt inzicht in manieren om energie te besparen, op te slaan of samen te werken met andere bedrijven om efficiënter gebruik te maken van het netwerk.
Om deelname aantrekkelijk te maken, vergoedt de gemeente tot 80% van de kosten van een flex scan, met een maximum van 20.000 euro per scan. Het totale budget voor deze regeling is 600.000 euro, wat ruimte biedt voor ongeveer 30 scans. Bedrijven kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente en krijgen hulp bij het proces.
De flex scan biedt bedrijven niet alleen inzicht in hun energieverbruik, maar ook advies over overstappen naar duurzamere energiebronnen, het verminderen van piekbelastingen en mogelijkheden voor samenwerking, zoals het delen van netcapaciteit in een energiehub. Ook toekomstige ambities, zoals elektrisch laden en verduurzamingsplannen, worden meegenomen in de analyse.
De gemeente werkt samen met organisaties zoals Deltalinqs en de New Energy Taskforce om bedrijven te informeren en ondersteunen. Adviesbureaus voeren de scans uit en promoten deze actief onder bedrijven in gebieden waar het elektriciteitsnet overbelast is.
De flex scan is onderdeel van een groter plan om bedrijven te helpen bij het verduurzamen van hun energiegebruik en de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. Rotterdam stimuleert ook andere oplossingen, zoals het opzetten van energiehubs en het delen van netcapaciteit.
Met de flex scan en aanvullende maatregelen helpt de gemeente bedrijven bij het nemen van stappen naar een efficiënter en stabieler energiesysteem.