ROTTERDAM- De PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad maakt zich zorgen over de uitrol van de zogenaamde ‘energietransitie’. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders nu berichten naar buiten komen dat de woningcorporaties dreigen te stoppen met het aardgasvrij maken van woningen. Volgens de corporaties zijn de kosten te hoog en de subsidies te laag. De sociaaldemocraten willen weten of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van deze situatie en welke maatregelen het stadsbestuur gaat nemen om dit te voorkomen. De fractie wil ook weten wat de gevolgen zijn voor het beleid en de resultaten van de gemeente.
De gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 een aardgasvrije stad te zijn. Daarvoor bestaan verschillende projecten om woningen van het gas af te halen en over te schakelen op alternatieven, zoals warmtenetten, warmtepompen of zonnepanelen. De PvdA vindt dat dit alleen kan slagen als er een breed draagvlak is onder de inwoners en als de kosten niet te hoog zijn voor de huurders en de woningeigenaren.
De PvdA-fractie heeft in de afgelopen raadsvergadering twee moties ingediend om de betaalbaarheid van de plannen te waarborgen. De eerste motie vraagt om een sociaal energieakkoord, waarin afspraken worden gemaakt met de woningcorporaties, de huurdersorganisaties, de energieleveranciers en de gemeente over de verdeling van de kosten en de baten van de overstap op alternatieve energie. De tweede motie vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de overstap op de woonlasten van de Rotterdammers.