WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

FACTCHECK: WATERAGENDA SCHIEDAM

SCHIEDAM- ‘Warme dagen komen steeds vaker voor’ en ‘de zeespiegel stijgt en ook hevige stormen komen vaker voor’, beweren het stadsbestuur van Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland in hun Wateragenda. In de Wateragenda staan alle acties rondom het tegengaan van wateroverlast in Schiedam. Daarnaast vinden ook andere thema’s hier hun plek, zoals het verbeteren van de waterkwaliteit, het vergroten van de aantrekkelijkheid van het water en het verhogen van het waterbewustzijn bij Schiedammers. Tegelijk staan in de Wateragenda feitenvrije gegevens waarop men alle plannen baseert.

Tijd voor een factcheck:

Steed meer warme dagen?
Nee, door temperatuurcorrecties van het KNMI is een (doelbewust) vertekend beeld ontstaan van klimaatverandering in Nederland, vooral bij zeer warme dagen en hittegolven. Het lijkt nu warmer, omdat vroegere hittegolven niet meer in beeld zijn. Het KNMI heeft tropische dagen geschrapt in de periode 1901-1950, bewijzen vier Nederlandse onderzoekers in een gepubliceerde paper in het wetenschappelijke tijdschrift Theoretical and Applied Climatology. Daarnaast is er de Weather Modification History: een online database gemaakt om het publiek te informeren over de uitgebreide geschiedenis van weermodificatie-experimenten. De gemiddelde temperatuur op aarde is nu zelfs iets lager dan 20 jaar geleden in 2003. Rond 1000 AD was het warmer op Groenland dan vandaag: Vikings kweekten daar gerst.

De zeespiegel stijgt?
Nee, er is na 1993 geen robuuste versnelling in het zeeniveau volgens de gegevens van alle meetstations. Hoogleraar waterbouw prof.dr.ir. Bas Jonkman (faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen) vindt dat er desondanks een heel pessimistisch beeld wordt geschetst. ‘ Alsof we ten onder zouden gaan aan de zeespiegelstijging‘. Jonkman: ‘Zover is het natuurlijk nog lang niet. Een voorbeeld dat ik vaak geef illustreert dat. In Zeeland zijn sinds de watersnoodramp van 1953 de dijken met vijf meter verhoogd. Dan zouden we over een paar eeuwen één of twee meter zeespiegelstijging niet aankunnen?’

Deltares stelde in de zeespiegelmonitor-2018 al ‘De zeespiegel langs de Nederlandse kust is niet versneld’. Anno 2023 heeft het instituut het over een zeespiegelstijging van 2,9 millimeter. Daarvoor zijn dan wel de modellen aangepast naar een gewenste uitkomst, in samenwerking met het KNMI (…).

Meer hevige stormen?
Nee, het gaat steeds beter met onze planeet, zegt Ferdinand Meeus, doctor in de Wetenschappen (Chemie, fotofysica, fotochemie) en lid Alumni KU Leuven. Bevestigen ook de data van het in 1988 gelanceerde Centrum voor Onderzoek naar de Epidemiologie van Rampen (CRED) met de Emergency Events Database (EM-DAT). EM-DAT werd opgericht met de initiële steun van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Belgische overheid. Meeus: ‘Het aantal doden gelinkt aan klimaatverandering is fors aan het dalen. Minder doden door overstromingen, droogtes, stormen, bosbranden en extreemweer, maar doemprofeten zijn van alle tijden. Die zijn blind voor feiten die niet passen in hun geloof.’

2 gedachten over “FACTCHECK: WATERAGENDA SCHIEDAM

  1. De klimaatverandering en de plandemie zijn het valse excuus voor ondemocratische keuzes.

    The Great Reset kan enkel plaatsvinden als de economie volledig is vernietigd. Wij zijn de afgelopen 3 jaar getuige geweest van een beleid gericht op destructie en ondervinden nu de gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *