ROTTERDAM- Een harde knal heeft vannacht de rust verstoord in de Klerkstraat in Rotterdam-Alexanderpolder (Het Lage Land). Een explosief is afgegaan bij een woning, waardoor de ruiten zijn gesneuveld en de gevel is beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen bij de ontploffing. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht in verband met het incident.
De explosie bij de woning past in een reeks van vergelijkbare incidenten die al sinds 2021 plaatsvinden in Rotterdam en omstreken. Het gaat om een vorm van geweld en intimidatie in het criminele milieu, waarbij explosieven worden gebruikt om een boodschap over te brengen. De explosies zijn bedoeld om over te brengen aan iemand die vastzit, of aan zijn familie, om hen te waarschuwen dat ze hun mond moeten houden tegenover de politie. Soms is het een wraakactie voor een eerdere explosie bij een andere woning of bedrijf. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van geweld, die moeilijk te doorbreken is. Het onderzoek naar de daders en de motieven wordt ook bemoeilijkt doordat de slachtoffers vaak niet willen meewerken met de autoriteiten. Ze zijn bang voor represailles, of ze hebben zelf iets te verbergen. De burgemeester sluit hun woningen voor een bepaalde periode, en de politie en justitie proberen met hen in contact te komen – ‘Wat speelt er, heb je bescherming nodig?’ – maar ze houden zich van de domme of ontkennen elke betrokkenheid. Zodra ze weer terug mogen naar hun woningen, doen ze alsof er niets aan de hand is. Een bron die betrokken is bij de onderzoeken zegt dat het recht op privacy van deze mensen zwaarder weegt dan het belang van de openbare orde.
De politie zegt dat ze er alles aan doet om de daders van de explosies op te sporen en voor de rechter te brengen. De kans dat ze gepakt worden is groot, net als de straffen die ze kunnen verwachten.
Heeft u iets gezien of gehoord in de Klerkstraat of omgeving dat mogelijk verband houdt met de explosie van vannacht? Bel dan 0900-8844.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij ons mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!