WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EXPERIMENTEN BIJSTAND VLAARDINGEN STARTEN IN JUNI

VLAARDINGEN- Het experiment met de bijstand in Vlaardingen start per 1 juni 2024. Volgens de gemeente betreft het een reeks vertrouwensexperimenten voor haar inwoners, met als doel de overgang van bijstand naar werk te versoepelen en de toegang tot bijzondere bijstand te vereenvoudigen.

Inwoners die uit de bijstand stromen naar een baan, zullen een bonus van 1.000 euro ontvangen en hebben de mogelijkheid om zes maanden op de bijstand terug te vallen na het vinden van werk. Ook wordt de bewijslast voor het aanvragen van bijzondere bijstand verminderd.

Deze experimenten zijn het resultaat van een initiatief van GroenLinks en worden uitgevoerd door Stroomopwaarts. Voor de uitvoering van deze experimenten is eenmalig een bedrag van 300.000 euro vrijgemaakt. Met deze stappen hoopt de gemeente Vlaardingen de drempel voor het vinden van werk te verlagen en een vangnet te bieden voor degenen die de stap naar de arbeidsmarkt wagen.

3 gedachten over “EXPERIMENTEN BIJSTAND VLAARDINGEN STARTEN IN JUNI

  1. Geweldig, een bonus van 1000 euro om te willen werken.
    Daar komt toch geen bijstandtrekker zijn of haar bed voor uit.
    Een uitkering en heel veel toeslagen, subsidieregelingen en beetje bijbeunen levert veel meer op en heb je ook geen verplichtingen naar werkgever en je kan opstaan wanneer je wilt.

  2. Er bestaat in ieder geval sinds dat in 2015 de gehele sociale zekerheidswetgeving is opgedoekt niet meer zoiets als een bijstandswet en ‘recht op uitkering om niet’. Per 2015 is zijn eerder door burgers inroepbare rechten ingeruild voor de charitas waarbij niet de burger maar op grond van de Participatiewet uitsluitend ‘nationaal sociale werkgevers’ van (gemeentelijke) subsidie worden voorzien. Dit kunnen eerder nog gewone werkgevers zijn maar er zijn ook speciaal met het oog op de voorgenomen schendingen van bij EVRM beschermde mensenrechten ook speciaal daartoe opgerichte bedrijven. Ondermeer Stroomopwaarts MVS is zo’n door de MVS gemeenten in privaat opgezette werkgever.

    In de huidige privaatrechtelijke setting is dus geen sprake van een recht van de burger op algemene bijstand in de vorm van geld nu dat systeem sinds 2015 nu eenmaal is opgehouden te bestaan.

    Er is dus geen sprake van een ‘bonus’, dat wil zeggen een bedrag bovenop een algemene uitkering aan de burger nu die algemene uitkering sinds 2015 zogezegd ‘wettelijk is uitgesloten’, maar van bijzondere bijstand ad 1000,- die aan het eind van het belastingjaar ook nog zal worden verrekend met de Belastingdienst die sinds 2015 landelijk de dienst uitmaakt wat betreft inkomen en vermogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *