SCHIEDAM- De witgoedregeling die de Schiedamse gemeenteraad voor ogen heeft (op initiatief van GroenLinks en Progressief Schiedam), wordt niet erg enthousiast ontvangen door het stadsbestuur, vooral vanwege juridisch en financiële obstakels. Dat laten burgemeester en wethouders weten na bestudering van het verzoek. ‘Wij constateren dat de voorgestelde witgoedregeling een groot aantal aspecten kent, die elk leiden tot specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de regeling levensvatbaar te maken’, zegt het college.
In het voorstel van de twee partijen wordt uitgegaan dat er derde partijen, zoals Stroomopwaarts, worden ingeschakeld, zonder dat deze partijen hier nu volledig van op de hoogte zijn en de juridische grondslag goed is gecontroleerd. Het voorstel wil 300 huishoudens voorzien van energiezuinige apparaten. Het budget is 250.000 euro. Elk huishouden krijgt maximaal 700 euro voor een wasmachine met energielabel A. Dit bedrag is wellicht niet voldoende als er ook een ijskast nodig is. Het voorstel kost 210.000 euro voor de apparaten en 40.000 euro voor de uitvoering, maar de uitvoeringskosten kunnen hoger uitvallen. Dan kunnen minder huishoudens geholpen worden.
Er zijn op het stadskantoor ook zorgen over de doelgroep, de rechtvaardigheid en het eenmalige karakter van het voorstel. De doelgroep voor de witgoedregeling is niet makkelijk te bepalen: huishoudens die maximaal 120% van het minimuminkomen verdienen. Dat zijn ongeveer 6.000 huishoudens in Schiedam, maar niet iedereen zou behoefte hebben aan zuiniger witgoed. Volgens de gegevens waarop het stadsbestuur zich baseert is dat ongeveer één op de vijf huishoudens. Dat betekent dat er zo’n 1.200 huishoudens in aanmerking komen voor de regeling, maar het voorstel is om 300 huishoudens te helpen. Het initiatiefvoorstel kan daardoor leiden tot ongelijkheid onder huishoudens met een laag inkomen. Niet iedereen kan profiteren van nieuw witgoed. Sommigen hebben al hulp gekregen, anderen niet. Sommigen hebben zelf al geïnvesteerd, anderen niet. Volgens burgemeester en wethouders is dat oneerlijk. Dit kan, zo wordt gevreesd, tot onvrede leiden.
Volgens het stadsbestuur is er al een project genaamd Energiehulp, dat huishoudens in Schiedam die moeilijk hun energierekening kunnen betalen, helpt met energiebesparing. Ze krijgen advies om zuiniger met energie om te gaan. Inwoners kunnen ook gebruik maken van wekelijkse spreekuren in verschillende wijken waar energiearmoede veel voorkomt.
Geachte meneer Mevrouw mijn koelkast is inmiddels 22jaar nu ik een slimme meter heb hij gebruikt veel stroom ook ik heb alleen AOW vriendelijke groet mevrouw Bouwhuizen