SCHIEDAM- De huidige rassenrellen in sommige steden in Engeland vertonen opvallende overeenkomsten met de situatie in Schiedam na de kermismoord in 1976, vandaag precies 48 jaar geleden.
Op 6 augustus 1976 stak de Turkse Aydin Ildir (toen 24 jaar) de 21-jarige John Gijbels neer bij de Schiedamse kermis op het Emmaplein. Ildir ontsnapte naar Turkije en werd nooit gestraft; zijn naam verdween na enkele jaren van de opsporingslijst van Interpol. De kermismoord veroorzaakte destijds veel commotie en ongeregeldheden, niet alleen door de fatale messteken, maar ook door de massale knokpartijen die volgden tussen Schiedammers en Turken.
De moord leidde tot wraakacties en rellen, waarbij Turkse cafés en pensions werden aangevallen. De politie moest meerdere avonden ingrijpen om de situatie onder controle te krijgen. Het incident zorgde voor veel spanningen en angst onder de Turken in Schiedam, die toen ongeveer 1.400 mensen telde. Veel Turken voelden zich bedreigd en durfden niet meer over straat te gaan; sommigen vroegen de politie om bescherming.
De moord begon met een ruzie om het lastigvallen van een meisje door de gastarbeider. Ildir trok een mes en stak meerdere keren op Gijbels in. Een vriend van Gijbels raakte ook gewond, maar overleefde de aanval. Gijbels overleed onderweg naar het ziekenhuis. De kermis werd gesloten en de politie moest ingrijpen om de rust te herstellen.
Gijbels kreeg een stille begrafenis en de kermismoord raakte in de vergetelheid. Pas in 2019 mocht de familie van het slachtoffer een gedenksteen plaatsen op het Emmaplein, vlakbij de plaats van het misdrijf. Op de zwarte tegel met grijze letters staat een citaat uit een liedje van The Cats, waar Gijbels fan van was: “Times were when. Times that won’t be back again.”
” De moord begon met ruzie om niets ” Nou ik heb wel eens wat anders gelezen , het ging om een paar meiden die lastig werden gevallen en waar John en zijn vriend uiteindelijk , door zo’n laffe messetrekker de dupe van zijn geworden .
Voor Kerwin Duinmeijer werd dezelfde maand nog een plek geregeld ter herinnering…en voor hem was t dus 40 jaar wachten….over zelfhaat gesproken…of censuur mbt kritiek op multiculti mislukkingen
Jan, inderdaad. Dank voor de verbetering! Is nu aangepast.
Na 48 jaar eindelijk een steen.
En dat omdat de familie er waarschijnlijk op aangedrongen heeft.
Ja, hij was maar een blanke he…Valt geen stemmers mee te winnen bij allochtonen.
Aandringen voor een steen? Als de familie een steen had gewild hadden ze die toch gewoon gekocht?
Waarom een steen kopen ? De Gemeente Schiedam hoorde gewoon op korte termijn een gebaar naar de familie te maken . Die John is overleden omdat ie het voor een meisje opnam , dat lastig werd gevallen door een of andere Turkse messetrekker …………………
Wat had de gemeente ermee te maken?
@ Arie , jij bent vast en zeker Kreuger weer , die onder een andere naam reacties probeert uit te lokken …………………..
Iedereen koopt toch een steen voor zijn familie?