VLAARDINGEN– Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een gevangenisstraf van 15 maanden geëist tegen de 31-jarige Raúgene B. uit Assen, maar geboren op Curaçao. B. wordt verdacht van het treffen van voorbereidingshandelingen voor een explosie bij de woning van de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen op 23 december, en van het bezit van een shell, een type mortierbom.
Op de bewuste nacht zagen agenten B., volledig in het zwart gekleed en met een bivakmuts onder zijn pet, langs de woning van Van Uffelen lopen. Na een preventieve fouillering werd hij zonder verdacht materiaal vrijgelaten. Later die avond werd een auto gecontroleerd waarin B. werd aangetroffen, terwijl hij deed alsof hij sliep. In de auto vond de politie twee telefoons, die later aan B. werden gekoppeld. Camerabeelden toonden bovendien een man die sterk leek op B. en die kort voor de aanhouding bij een BP-tankstation in Vlaardingen werd gefilmd.
Op 8 januari 2024 meldde B. zich bij de politie en werd hij gearresteerd.
B. heeft een strafblad: hij is eerder veroordeeld tot 9 jaar en 10 maanden gevangenisstraf. Hij was voorwaardelijk vrijgelaten, maar had nog 1215 dagen van zijn oorspronkelijke straf openstaan. Vanwege de ernst van de nieuwe verdenkingen is het Openbaar Ministerie van mening dat hij de resterende straf moet uitzitten.
Van Uffelen, die overleed op 12 augustus dit jaar, was het doelwit van de explosiepogingen. Zijn familie heeft veel te verduren gehad door de reeks aanslagen en de voortdurende dreiging. De weduwe van Van Uffelen maakte tijdens de zitting gebruik van haar spreekrecht via een videoverbinding, en er is een vordering voor immateriële schadevergoeding toegewezen. De explosies en pogingen daartoe hebben geleid tot een totaal van 27 incidenten, die een groot gevoel van onveiligheid veroorzaken.
Om de achtergronden van de explosies en de mogelijke opdrachtgever(s) te achterhalen, heeft het Openbaar Ministerie een beloning van €50.000 uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot een aanhouding. Mensen met informatie kunnen zich melden via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of het Team Criminele Inlichtingen via 088-661 77 34.