VLAARDINGEN- Het zwemverbod wordt ingetrokken voor het water van het Buizengat in Vlaardingen. Politie en handhaving hebben aangegeven niet de middelen en mogelijkheden te hebben het zwemverbod effectief te kunnen handhaven. De gemeenteraad is hierover afgelopen week al in stilte geïnformeerd door het stadsbestuur. Om het besluit toe te lichten is vorige week donderdagavond ook een informatiebijeenkomst geweest voor bewoners en andere betrokkenen.
In plaats van een verbod komen er aanvullende maatregelen om eventuele overlast van zwemmers in het Buizengat te verminderen. Zo wordt in de zomerperiode het evenemententerrein ontoegankelijk gemaakt voor scooters en fietsen en er wordt een mobiele camera geplaatst op het evenemententerrein. Ook komen er extra vuilnisbakken en wordt een zwemlint op enige afstand van de appartementencomplexen aan de Havenstraat gehangen om het inklimmen in tuinen tegen te gaan. Op borden worden gedragsregels aangegeven. En het jongerenwerk wordt ingezet.
Deze maatregelen worden gedurende de zomer aangevuld met een breed aanbod aan activiteiten voor jongeren in de stad. Hierover zijn Minters en de Kroepoekfabriek al in overleg. Door het zomerprogramma ontstaat een betere spreiding van jongeren, waardoor minder kans op overlast ontstaat rondom het Buizengat.
Tijdens mooi zomerweer wordt er geregeld gezwommen door kinderen en jongeren in de Vaart en het Buizengat. In de zomer van 2020 leidde dit tot aanhoudende klachten over verschillende vormen van overlast, zoals geluidsoverlast, achterlaten van afval, ongewenst gedrag en het zich ophouden in de tuinen of op de steigers van bewoners. Bemiddeling tussen jongeren en bewoners sorteerde onvoldoende effect om de overlast te verminderen. Omdat de kans bestond dat de situatie verder uit de hand zou lopen en een directe aanpak van de overlast noodzakelijk was, besloot de gemeente medio augustus 2020 tot het instellen van het zwemverbod in het Buizengat en het gedeelte tussen het Buizengat en de Oude Havenbrug tussen 18.00 en 08.00 uur. Aanvullend op het zwemverbod werd het jongerenwerk van Minters ingezet om de verbinding te zoeken met jongeren om zo de overlast in te perken. Daarnaast werden extra grote prullenbakken en borden met speelregels geplaatst.
In Vlaardingen is alleen de Krabbeplas een officiële zwemwaterlocatie. Op andere locaties wordt de kwaliteit van het water niet gecontroleerd. Ook kunnen niet-zichtbare obstakels zwemmers in gevaar brengen. Verder is het gebied rondom de Vlaardingse Driesluis (Kortedijk) niet toegankelijk voor onbevoegden. Dit is privéterrein en mag niet betreden worden om te zwemmen vanaf de kleine steiger. Ook is het niet toegestaan, om binnen 25 meter van bruggen, sluizen of gelijksoortige constructies te zwemmen. Daarnaast bent u als zwemmer in openbaar water verplicht om er voor te zorgen dat u het scheepvaartverkeer geen hinder of gevaar bezorgt.
Vandaag zag ik de kinderen daar zwemmen en genieten. Welke lul heeft dat ooit verboden? Dezelfde die klaagt dat jongeren altijd achter een beeldschermpje zitten? Vandaag geen beeldschermpjes, kinderen deden wat kinderen horen te doen.