SCHIEDAM- Een bedrijf in funderingstechnieken vecht de boete aan die een van hun chauffeurs in 2017 kreeg opgelegd voor een te zwaarbeladen vrachtwagen op de A20 in Schiedam. De zaak komt deze week voor bij de Rotterdamse rechtbank.
De vrachtauto met middenasaanhangwagen was zodanig beladen dat de totale massa van het getrokken voertuig 3540 kilo bedroeg, in elk geval meer dan de toegestane maximummassa van 2700 kilo.
De vervoerder is altijd aansprakelijk in geval van strafrechtelijke handhaving. Een verlader kan medeaansprakelijk zijn. De vervoerder – in dit geval een B.V. uit Papekop (gemeente Oudewater in de provincie Utrecht) – moet afspraken maken daarover met de partijen in het vervoer: verladers, moeder- en dochterbedrijven en chauffeurs.
Als vrachtwageneigenaar niet pikt , waarvoor wordt ie dan gestraft ?
Volgens mij heeft de vrachtwagen eigenaar alles te pikken.
Overbelading kan bijvoorbeeld leiden tot onvoldoende remvermogen, het door de remmen schieten, een gebroken achteras, een klapband of een gebroken veer. De rijstabiliteit van de vrachtauto kan nadelig worden beïnvloed door een te hoog gewicht. Daar zal je achter rijden met je auto en je gezinnetje erin als het fout gaat.
Ook zijn er lui die het laadvermogen van hun vrachtauto op het kentekenbewijs laten veranderen in een lager laadvermogen. Dit om onder belasting en keuringen etcetera uit te komen.
In principe kan de vrachtauto dat gewicht technisch overschrijden, zonder nadelige gevolgen voor het technische gedeelte. Maar het word dan een economisch delict. Op die manier ontduiken ze vele dure regels, terwijl andere vrachtauto eigenaren wel betalen of zich aan de regels houden.