VLAARDINGEN- Het eerste Vlaardingse minibos komt op het veld aan Broekweg – Groen van Prinstererstraat. IKC Palet wordt als school betrokken bij het minibos. De planning is om uiterlijk in februari de bomen te planten, samen met de school en de bewoners. Het voorlopige ontwerp van het minibos is gedeeld met de omwonenden en zij kunnen hier nog op reageren.
Bij het bodemonderzoek dat is uitgevoerd op de locatie is een verontreiniging met zink aangetroffen. In de huidige situatie is deze zink verontreiniging niet schadelijk, zolang deze onaangeroerd onder het gras blijft. De verontreiniging wordt verwijdend ten tijde van de aanleg van het minibos.
In samenspraak met Team Klavertje Vier is de locatie Broekweg – Groen van Prinstererstraat uitgekozen als voorkeurslocatie voor een minibos. Afgelopen mei is er een informatieavond geweest voor de algemene invulling van de locatie Broekweg – Groen van Prinstererstraat op het IKC Palet Het Centrum. Hiervoor waren omwonenden uitgenodigd.
Een ruime raadsmeerderheid stond vorig jaar sympathiek tegenover het verzoek van GroenLinks voor de aanleg van een minibos. Een minibos zou een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid, natuurbeleving, biodiversiteit en luchtkwaliteit van Vlaardingen.
Een minibos is een bos van ongeveer 400 m². Voor de realisatie worden alleen inheemse boomsoorten gebruikt. Hierdoor wordt de inheemse biodiversiteit gewaarborgd. Bovendien zorgt een minibos ook voor een verbeterde houtopstand.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
En, waar zit het addertje onder het gras?
Immers… jullie waren eerder ook al erg enthousiast over dit “Tiny Forest” initiatief, totdat bleek dat jullie geen gratis geld konden lospeuteren bij het Rijk. En toen ging ineens het hele feest niet meer door. Dus wie betaalt dit? Want het geld is toch op? Of hebben jullie nu opeens een geldschieter gevonden, wiens naam dadelijk op vlaggen en wimpels prijkt bij de feestelijke opening?
En moet dit initiatief soms ook verhullen dat er in en rond Vlaardingen de afgelopen 2 jaar vele honderden volwassen bomen zijn gekapt (die de verbrandingsovens ingaan als “groene energie”)? Probeert Gemeente Vlaardingen misschien op deze manier haar buitengewoon erbarmelijke imago als groenvernietiger te een beetje op te vijzelen, via kinderen notabene?
Trouwens: eerst de met zink vervuilde grond afgraven? Het gaat hier dus blijkbaar om twee totaal verschillende projecten? Zink afgraven moet wel, want er groeit helemaal niks op met zink vervuilde grond, behalve het Zinkviooltje (en zelfs dat houdt niet van zink). Blijkbaar was er dus helemaal nergens een stukje ‘schone’ grond te vinden?
Maar voordat jullie zo schaamteloos Dr. Akira Miyawaki’s “Tiny Forest” concept jatten… letten jullie wel op dat er geen trademark op de methode zit? Want ere wie ere toekomt, en dat zijn Dr. Miyawaki en alle kinderen die meedoen! Dus hopelijk eigent noch Vlaardingen – noch een of andere grootvervuilende of oorlogsinvesterende geldschieter – zich dit initiatief toe als ordinair prestigeproject om het eigen imago te verbeteren? Het zou erg respectloos zijn als jullie weer vol op het orgel te gaan over hoe geweldig jullie bezig zijn?
De Tiny Forest methode gaat er overigens van uit dat de locatie ter plekke in een keer helemaal volgespijkerd wordt met groen. Dwz. alle bomen (=zaailingen!), heesters, kruidlaag, bodembedekkers, knolgewassen, klimmers en zaden in één keer erin meppen. Want alleen op deze manier werkt het principe namelijk.
Of gaan jullie her en der wat boompjes neerzetten in de kale grond, met wat boompalen ernaast? En dan mogen de kinderen vervolgens steeds heel veel water gaan geven in de hoop dat de boompjes aanslaan terwijl het onkruid hoog opschiet.
En Stichting Klavertje Vier heeft namens de Gemeente een paar jaar geleden ‘bijenvriendelijk zaad’ ( Oxalis knolletjes) uit mogen delen, ondanks dat die soort als invasieve exoot te boek staat! Dat stuntje werpt een heel bedenkelijk beeld van de ‘expertise’ die jullie met z’n allen in huis hebben! En ja, ik heb die zakjes braaf bewaard.
En als jullie aarde gaan storten (nadat julie die locatie eerst heel diep hebben afgegraven) kunnen jullie er dan dit keer wel voor zorgen dat er geen asbest, bouwpuin en wortelresten van Japanse duizendknoop in zitten, AUB?
Ik vraag me overigens af of het wel zo leuk zal zijn voor de kinderen om midden in de winter bomen te gaan planten? Hopelijk is de grond dan niet bevroren!