WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

EERBETOON OUDE SPOORBRUG ROTTERDAM-ZUID

ROTTERDAM- De voormalige spoorbrug De Hef (Koningshavenbrug) op Rotterdam-Zuid krijgt een bijzondere onderscheiding van de European Film Academy. Dit eerbetoon is te danken aan de film ‘De Brug’ van Joris Ivens uit 1928, die wordt beschouwd als het beginpunt van de Nederlandse film.

Wethouder Said Kasmi (D66) onthulde een plaquette ter ere van deze erkenning. De Brug van Joris Ivens is opgenomen in de prestigieuze erelijst van filmlocaties op het Europese continent: de Treasures of European Film Culture. Het is de enige Nederlandse locatie die deze eer te beurt valt.

De plaquette is een eerbetoon aan Rotterdam als filmstad, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds. Hiermee wordt de rijke filmgeschiedenis van de stad nogmaals onderstreept.

De Hef, een iconisch bouwwerk in Rotterdam, krijgt hiermee een blijvende herinnering aan zijn rol in de filmgeschiedenis. De film ‘De Brug’ blijft een belangrijk cultureel erfgoed en een inspiratiebron voor toekomstige generaties filmmakers.

De oude spoorbrug werd ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opende op 31 oktober 1927. Het was de eerste hefbrug van zijn soort in West-Europa. De brug maakte deel uit van de spoorlijn tussen Breda en Rotterdam en verbond het Noordereiland met de wijk Feijenoord. In 1918 botste het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler van de oorspronkelijke draaibrug, wat leidde tot de beslissing om een hefbrug te bouwen. Tijdens het bombardement van Rotterdam in mei 1940 raakte de brug zwaar beschadigd, maar werd snel hersteld om het treinverkeer te hervatten. Na de opening van de Willemsspoortunnel in 1993 verloor De Hef zijn functie als spoorbrug. Plannen om de brug te slopen werden afgeblazen na protesten van de Rotterdammers. Sinds 2000 is De Hef een rijksmonument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *