SCHIEDAM- Burgemeester Cor Lamers (CDA) opent vanavond een bijeenkomst van de ‘Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen’ met een praatje over wat Schiedam heeft betekend voor vluchtelingen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in wijkcentrum Willem Dreesplein in Nieuwland. De avond wordt afgesloten met een islamitische Iftar (24,2% van alle kiezers in Nieuwland stemde in maart op DENK, 66 % van de wijk bestaat uit buitenlanders).
In Schiedam verblijven vluchtelingen gemiddeld 4 tot 6 weken in het Schiedamse doorgangshuis in de Willem Passtoorsstraat (ingang Johan Braakensiekstraat). Na deze periode stromen de vluchtelingen met voorrang door naar definitieve huisvesting, een sociale huurwoning elders in Schiedam. In sommige situaties verblijven vluchtelingen langer in het doorgangshuis, bijvoorbeeld omdat ze in afwachting zijn van gezinshereniging.
De gemeente verstrekt subsidie aan de Stichting Steunfonds Vluchtelingen Schiedam, die de inrichtingskosten uitkeert (5.600 euro). Voor de inkoop van witgoed en kachels zijn afspraken gemaakt met een bedrijf in witgoed en kachels, zodat de vluchtelingen daar tegen scherpe prijzen terecht kunnen. Bij de verstrekking van inrichtingskosten wordt gekeken naar het vermogen van de vluchteling om huisraad op eigen kracht te financieren, want de vluchtelingen moeten een bijstandsuitkering in Schiedam aanvragen. Bij de aanvraagbehandeling voor bijstand is er een vermogenstoets.
Het aantal bijstandsuitkering in Schiedam stijgt door de toestroom van vluchtelingen. Dat heeft wethouder Mario Stam (PvdA) vorige maand -min of meer- met moeite verklaard. Niet-westerse allochtonen vormen ruim een tiende van de Nederlandse bevolking, maar de bijstand wordt voor bijna de helft bevolkt door deze bevolkingsgroep (Bron: CBS).
Ondertussen heeft een deel van de in Schiedam gehuisveste vluchtelingen problematische schulden. Ook zijn er regelmatig problemen met toeslagen en de terugbetaling van toeslagen aan de belastingdienst, blijkt uit het jaarverslag van Vluchtelingenwerk Schiedam.