SCHIEDAM- De gemeente Schiedam wil ruimere mogelijkheden om bij het aanvragen van een omgevingsvergunning ook te kunnen toetsen op het gebruik van aardgas. Ook wanneer dit leidt tot het wegtrekken van werkgelegenheid. De OuderenPartij Schiedam (OPS) is een brief op het spoor waarin het gemeentebestuur van Schiedam dit verzoek zou hebben neergelegd bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Delen uit de brief, die zou zijn geschreven op 2 april, zijn gepubliceerd op de website Sargasso.
De OPS is verbaasd over de inhoud van de brief. De partij vindt dat, ook wanneer het een collegebevoegdheid zou betreffen, het de voorkeur geniet om bij de gemeenteraad na te vragen of deze het beleid, om werkgelegenheid uit Schiedam en uiteindelijk ook uit Nederland weg te jagen, wel ondersteunt.
De schrijver van het stuk op Sargasso is Krispijn Beek, bestuurslid van Energiek Schiedam . Bij deze organisatie dook onlangs ook de GroenLinks-wethouder Jeroen Ooijevaar op. De vereniging voert voor 18.000 euro een onderzoeksopdracht uit voor de gemeente Schiedam.
Collegepartij GroenLinks (GL) heeft zich meermaals uitgesproken tegen de milieuvergunning van staalharderij Dominial in Schiedam. De partij is niet te spreken over de verstrekte vergunning waarmee het bedrijf mag werken met nieuwe gasgestookte ovens. GL hamert erop dat in het bestuurs- en beleidsakkoord staat dat bestaande woningen en bedrijven binnen afzienbare tijd afscheid moeten nemen van het gebruik van aardgas (kosten minimaal 76 miljoen euro).
FACEBOOK IS VERANDERD!
Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.
Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com
Hebben OPS of Schiedams Nieuws een andere versie van de brief in handen dan ik? Want ik lees dit in de brief van het college het tegenovergestelde van wat OPS en jullie beweren:
”
De gemeente krijgt met de omgevingswet mogelijkheden om eigen regels te ontwikkelen. (…) Ten tweede betekent een lokaal beleid, dat verder gaat dan rijksbeleid, dat bedrijven uit gemeenten wegtrekken wanneer binnen andere gemeenten wel kan wat in Schiedam wordt beperkt. We zouden dit wegtrekken kunnen voorkomen door deze bedrijven financiële compensatie aan te bieden. Wij vinden dit niet reëel. De Schiedamse bevolking draait dan op voor de kosten van verdergaand beleid, terwijl dit beleid overal in Nederland even relevant is. Lokale beleidsvrijheid bij klimaatbescherming is in dit geval geen effectieve oplossing.
”
Ik lees in bovenstaande passage niet dat er sprake is van de wens om lokaal verdergaand klimaat te voeren, zelfs als dat ten koste van werkgelegenheid gaat.
Ennu: volgende keer mag je best navraag doen naar mijn bron via de redactie van Sargasso. Jullie hebben me jaren geleden op het spoor van het ontduiken van het provinciaal verbod op varend ontgassen gezet. Dus jullie hebben nog wat van me tegoed.
Mvg. Krispijn Beek
Redacteur milieu, klimaat en energie bij Sargasso